Често срещано е главоболието при стрес, тревожност и депресия, както и при умствена преумора. Но по-рядко се говори за главоболието при физически усилия и натоварване, а то не се среща толкова рядко, макар и рядко да се говори за него и да остава подценявана като нещо физиологично.


Може да се прояви както при физическо усилие и особено при дейности, които напрягат коремните мускули или увеличават налягането в гръдния кош, така и при запек, вдигане на тежести, кашляне, кихане, или дори секс.


Първичното главоболие при физическо усилие започва по време на дейността, която го провокира, или малко след нея. Обикновено продължава от няколко секунди до няколко минути. В някои случаи може да продължи и часове. При повторно напрягане е възможно интензитетът на болката да се увеличи и тя да стане по-продължителна.Характерното за този вид главоболие е, че то се появява веднага след интензивно физическо натоварване. Внезапното повишаване на притока на кръв към мозъка се съпровожда с пулсираща болка – най-често от двете страни на главата.


Болките в главата при този тип главоболие могат да се разделят в две категории: първично главоболие след физическо натоварване - обикновено не налага допълнителни изследвания и вторично - което се дължи на по-сериозен проблем и изисква допълнителна диагностика.


Причини, които се пропускат, а същевременно са сред най-честите за възникване на главоболие при физическо натоварване са горещото време, особено когато е налице и обезводняване. Също така този тип главоболие може да се прояви при натоварване на по-висока надморска височина, но е налице само докато се пребивава в такъв район.


Главоболието след физически упражнения може да се дължи на някои заболявания, когато говорим за вторичен тип. Такива са някои вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации - аномалии на мозъчните кръвоносни съдове. Затова е изключително важна и анамнезата за установени вече вродени синдроми или за роднини с подобни.


Рядко като причина може да се установи новообразувание в мозъка, но се изисква провеждане на образно изследване, за да бъде изключена както аномалия в съдовото русло, така и туморни образувания. Препоръките са за ядрено-магнитен резонанс, поради най-високата информативна стойност на образа.


Освен изменения в съдовете, възможно е да става въпрос и за субарахноидален кръвоизлив, особено ако има предшестваща скорошна травма.


Наличието на вече диагностицирана мигрена е предпоставка за по-честа проява на главоболие при физическо натоварване, което налага физическата активност да бъде подбирана, така че да не води до отключване на симптоматиката – например плуване.


Болести на дихателната система като инфекция на синусите с хроничен характер също може да доведе до чести главоболия по време на физическо натоварване.


Когато главоболието при физическо натоварване стане постоянно или не преминава в рамките на 24 до 48 часа – необходимо е да се посети лекар, за да се назначат допълнителни изследвания в спешен порядък.


Обикновено главоболието след физическа тренировка се описва като пулсираща болезненост от двете страни на главата и замайване. В по-тежки случаи могат да се появят симптоми като гадене, повръщане, смущения в зрението, двойно виждане, загуба на съзнание в много редки случаи. Когато са налице тези допълнителни симптоми важно е да се изключи и хипогликемия, особено при наличие на изтръпване на пръстите, областта на стомаха и изпотяване със студена пот.


Когато е налице първично главоболие при физическо натоварване – най-често то се облекчава значително с болкоуспокояващи, за разлика от вторичното, където те най-често не водят до желания ефект.


Референции:
1. Exercise headaches - symptoms and causes; Mayo Clinic;
2. Exertion Headaches, Cleveland Clinic.