Главоболието е един от най-общите симптоми в съвременната диагностична практика. То може да бъде провокирано, както от различни стресови ситуации, така и от тежки неврологични болестни състояния. Повечето типове стандартно главоболие се овладяват с прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, като аспирин и ибупрофен. Ако главоболието е пристъпно, придружено със симптоми на други нарушения в организма, то тогава се счита като алармиращ симптом и трябва да бъде проведена консултация със специалист по нервни болести.

 

Главоболията имат изключително богата класификация според причинителя си. Най-баналното главоболие е това, което се предизвиква от прекомерна физическа работа или нервно напрежение и стрес в работната среда. Другите най-чести прояви с главоболие са последващите спазми в кръвообращението на мозъка, което нарушава неговото изхранване и оксигениране или пък води до повишаване или понижаване на артериалното налягане. В този порядък се отбелязват като най-често болестоносителство и причина за поява на неприятния симптом състоянията мигрена или клъстърно главоболие. Други причини за поява на клиничната симптоматика може да са възпаление в околоносните синуси - синузит.


 

1. Главоболие, провокирано от нервно напрежение

Главоболието, което се провокира от повишено нервно напрежение често се съпровожда със симптоми на тъпа и постоянна болка в главата, локализирана едностранно или разпространяваща се по цялата повърхност. Тя има непулсиращ характер и се повлиява значително бързо от прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, като аспирин, парацетамол или ибупрофен. Причинява се от контракция в областта на мускулите на шията, при което се получава специфична чувствителност при допир в областта на шията. Посредством тази мускулна контракция се дразнят някои периферни нервни коренчета, които са основните провокатори за появата на специфичния тип главоболие.

 

В този порядък за неговото овладяване се приема за рационална масажната терапия на засегнатите мускули, включително и прием на релаксиращи чайове и мероприятия за освобождаване от стреса - гимнастика, аеробика или редовен спорт.

 

2. Пристъпни главоболия с огнище на мигрена

Мигрената провокира пристъпни прояви на главоболие, които са едни от най-неприятните и труднопонасящи се форми. Много чето те водят до сериозни нарушения в психичното състояние на човек, включително и до тежки прояви на функционална нетрудоспособност. При най-честите си форми, мигренозната болка се съпровожда от пристъпни прояви на болка, предшествани от специфична аура, което може да се отчете като предупредителен знак.

 

Аурата може да се представи от зрителни нарушения с присветкания пред очите или внезапно нарушаване на зрително поле. В други случаи аурата може да се представи от спонтанно тръпнене в крайниците и периферната мускулатура, както и загуба на координация. В някои случаи това състояние може да се прояви с появата на усещане за странни миризми около човека.

 

Независимо обаче дали има или няма аура, тоест предупредителен знак, главоболието при мигрена е изключително силно и обикновено се развива от едната страна на главата под формата на остра, силна и пулсираща болка, което често в диференциално-диагностичен план обърква лекуващите лекари, които от своя страна насочват пациентите си към спешните центрове в страната за бърза хоспитализация. По същия начин например започва клиничната картина на спонтанно руптурирала аневризма на мозъчното кръвообращение или начеващ исхемичен инсулт със зони на нарушаване в кръвообращението на мозъка.

 

Специфичната болка при мигрена може да се разпространи по цялата глава и да придобие стягащ характер, въпреки непроменената сила и интензивност на пулсации. Може да се съпроводи и с клинична картина за гадене и повръщане. Мигренозният пристъп може да продължи няколко дни, като през това време пострадалият да има пълна непоносимост към силни шумове, стряскащи звуци, светлини или миризми. Открай време се счита за вярна теорията, че при началните прояви на мигрена състоянието започва с внезапен вазоспазъм в мозъка. Когато болката стане обективен симптом, кръвообращението преминава във фаза на вазодилатация. По същия начин напоследък се прокарва и теорията за промяна в хормоналния баланс и усвояването на серотонин от мозъчния паренхим.

 

Други доказателства сочат, че жените след менопауза много често развиват мигрена, поради директната връзка между нивото на естроген и поддържането на мигренозните пристъпи в потиснат характер. След преминаване на климакса, мигрената става водещо заболяване и е отговорно за най-честите прояви на болков синдром в главата.

 

В терапията на мигрена се включват различни видове медикаменти. Най-често се започва терапия с нестероидни противовъзпалителни средства. При липса на ефект се преминава към тежката артилерия, която се представя от специфичен клас антимигренозни медикаменти. Ефектът на лекарствата е изключително бърз и в рамките на 30-40 минути овладяват пристъпите на главоболие. На широкия фармацевтичен пазар се предлага голямо разнообразие от търговски представители на водещия генеричен представител - суматриптан.

 

3. Какво представляват клъстерните главоболия?

Този тип главоболия се проявяват на снопове. Те започват няколко часа, след като човек е легнал да почива през нощта. Също така може да се проявят веднага след събуждане. Не се характеризират с определени периоди на проява. Болката обикновено е тежка и пронизваща, локализирана около хиперемирано и сълзящо око. Особено често този тип главоболие протича с позиви за повръщане и оток в лигавицата на носа, което нарушава носовото дишане. След около 30-40 минути от дебютните прояви главоболието отшумява постепенно, но се появява отново след ден, два или повече, без особено характерна честота за проявление. Също така съществува вариантът този тип главоболие да се прояви в няколко различни периоди през един и същи ден и по този начин клиничната симптоматика да персистира в продължение на месеци, а дори и години, ако човекът не потърси лекарска помощ.

 

4. Болката в синусите или болка в главата?

NEWS_MORE_BOX

 

Особено често проявите на остро възпаление в околоносните кухини се манифестират от постоянно и тъпо главоболие в областта на засегнатите синуси. Често главоболието е в областта на темето или зад чело. Особено често този тип главоболие се получава при активните респираторни инфекции, когато носната лигавица е хиперемирана и при всмукването и бързото вдишване се получава обратно налягане, което като под вакуум задържа въздух в стените на синусите.

 

Обикновено този тип главоболие се повлиява бързо от приложението на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, като нимезулид, метамизол, аспирин, ибупрофен и парацетамол. В други случаи се налага приложението и на декскетопрофен за овладяване на силното главоболие. За радикална терапия трябва да се приемат съвременните догми на лечение. В този порядък се лекува не симптома, а причината за поява на главоболието. За терапия на възпалените околоносни кухини най-често се предпочитат антибиотиците с широкоспектърно действие.