Какво представлява предизвиканото от топлина главоболие?

Тежкото главоболие и мигрената са състояния, които се срещат често. Съществува голяма вероятност главоболието да се появява по-често през летните месеци, когато температурите са повишени.

 


Честотата на главоболието може да се повиши, когато времето се затопли поради редица основни причини, включващи – дехидратация, замърсяване на околната среда, топлинно изтощение и дори топлинен удар, които възникват с покачването на температурите. Топлината сама по себе си може да бъде причина за главоболие, въпреки че резултатите от проучванията варират.


Провокираното от топлина главоболие се усеща като тъпа, пулсираща болка около слепоочията или в тила. В зависимост от причината, индуцираното от топлина главоболие може да ескалира до по-силна и стягаща болка и тежест в главата.


Какво представлява предизвиканата от топлина мигрена?

Мигрената засяга приблизително по-често жените, отколкото мъжете и възниква най-вече през топлите месеци. Индуцираната от топлина мигрена не предсталява същото състояние като индуцираното от топлина главоболие. Мигрената е неврологично състояние, което може да бъде основна причина на множество симптоми като – гадене, повръщане, затруднено говорене, изтръпване и чувствителност към светлина и звук.


Общото между предизвиканите от топлина мигрена и главоболие е, че и двете състояния се получават по сходен механизъм, чрез който топлината влияе на тялото.


Индуцираното от топлина главоболие може да не бъде причинено от самото горещо време, а от начина, по който тялото реагира на топлина. Свързаните с топлото време причини за главоболие и мигрена включват:

  • Слънчеви отблясъци;
  • Висока влажност;
  • Ярка светлина;
  • Внезапни спадове на атмосферното налягане

Какви са факторите при предизвиканите от топлина главоболие и мигрена?

Индуцираното от топлина главоболие може да бъде причинено и от дехидратация. Когато човек е изложени на по-високи температури, тялото му се нуждае от повече вода, за да компенсира загубата ѝ, когато то се изпотява. Дехидратацията може да предизвика както главоболие, така и мигрена.


Метеорологичните условия също могат да причинят промени в нивата на серотонин. Тези хормонални колебания са често срещана причина за мигрена, но също могат да причинят и главоболие.


Продължителното излагане на високи температури също излага човек на риск от топлинно изтощение – един от етапите на топлинния удар.


Главоболието е симптом на топлинното изтощение. Всеки път, когато човек е изложен на високи температури или прекарва дълго време под горещото слънце и след това получи главоболие, трябва да има предвид, че е възможно да е пострадал от топлинен удар.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Percentage of adults aged ≥18 years who reported having a severe headache or migraine in the past 3 months
Swanson JW. Migraines: Are they triggered by weather changes?
Migraine Research Foundation. Migraine research