Съвременната медицина отдава голям процент от заболяванията на генетичния код, който носим. За голям процент от болестите това е доказано, докато за други се предполага за това с голям процент на сигурност. В бъдеще се очаква отговора на редица проучвания в тази насока. В кардиологията това е актуален въпрос поради голямото разнообразие на заболяванията, имащи наследствена компонента.

 

Знаейки, че дадено заболяване се предава по наследствен път на пръв поглед би отчаяло лекарите и пациентите поради една вероятна неизбежност. Реално обаче докато при едни болести появата е сигурна, то при други говорим за генетичен товар, който зависи от начина на живот на болния. Това отваря много врати пред пациента. От една страна да е подготвен за вероятните сърдечни страдания, които го очакват, а от друга-да води здравословен живот, намалявайки риска от предотвратимите заболявания.


 

Кои генетични заболявания са асоциирани с висок сърдечносъдов риск?

Такива са някои вродени дефекти, презентиращи се често още в детска възраст. При синдрома на Марфан има генен дефект в еластичните елементи на съединителната тъкан. Тя е некачествена, с проблеми в здравината. Освен костно-ставните и очни промени, които са почти задължителни при болните, много често се наблюдава дефект в съдовата стена на аортата, белодробната артерия, клапни пороци. Тези пациенти в голям процент развиват аортна дисекация в рамките на първо-второ десетилетия на живота, обикновено с фатален изход.

 

Синдромът на Даун е състояние, което все още се среща, въпреки стриктната пренатална диагностика. При болните има цяла палитра от анатомични и метаболитни особености. При тях може да се наблюдават клапни и съдови дефекти. В голям процент от случаите те са поправими чрез кардиохирургична операция.

 

Антифосфолипидният синдром е генетичен дефект, при който по автоимунен тип се създават антитела срещу тромбоцитите и някои съдове, които също съдържат фосфолипиди в състава си. Това силно увеличава риска от формиране на съсиреци (тромби) в цялото тяло. Една от проявите на болестта е често тромбозиране на съдовете на сърцето, водещо до инфаркт на миокарда. При засегнатите се наблюдава и рак на миокарда в по-голям процент.

 

Състоянието може да е първично или вторичноот други заболявания. Когато е генетично обусловен обикновено се откриват специални дефектни гени, които са отговорни за това. Синдромът се развива обаче и в следствие на други страдания като системната склероза, системен лупус еритематозус, различни видове онкологични заболявания и т.н. Лечението е със средства, възпрепятстващи кръвосъсирването, като когато причината е генетична, те се приемат цял живот.

NEWS_MORE_BOX

 

Редица други колагенни заболявания имат висок сърдечносъдов риск. Такива са чистият системен лупус, ревматоидният артрит, полиартеритис нодоза. При тях се наблюдава автоимунен процес, който има генетична предиспозиция, но някакъв външен фактор (инфекция, стрес и т.н) е довело до активиране на болестта. Може да се развият различни клапни дефекти, възпаления на слоевете на сърцето, хронично фиброзиране и склерозиране. В голям процент засягането е обратимо след провеждане на адекватно лечение.

 

При много болести има наследствен фактор, но проявата зависи от стила на живот

Това са много от съвременните „модерни“ заболявания, а именно потенцирани се от стила на живот насъвременния човек. Той се характеризира в голяма степен от неправилно хранене, заседналия начин на живот, приема на алкохол, цигари, различни добавки, високите нива на стрес. Комбинацията с други социално-значими заболявания, като висок холестерол, захарен диабет, щитовидни болести, спомага за проява на сърдечните заболявания.

 

Пример за подобни болести са високото артериално налягане, исхемичната болест на сърцето, някои видове кардиомиопатия. В голям процент от случаите болните могат да се предпазят от появата им или те да претърпят подобрение при спазване на правилата на здравословен живот. Човек, трябва да знае, че имайки в рода си болни с описаните болести, при него рискът от появата им е силно завишен. Той не бива да чака появата им, а да се бори срещу тях предварително.