Първичната генерализирана артроза представлява дегенеративно невъзпалително заболяване на ставите, което се предизвиква от структурни нарушения на ставния хрущял.


Над 80% от хората над 60 години и значителен брой спортисти още в активна възраст имат рентгенови данни за остеоартрит в различна степен. Ставите, които най-често се засягат са коленни, тазобедрени, тези на гръбначния стълб и ръцете. Около 20% от засегнатите пациенти са с изразена болка и ограничение на ставните движения.


При първичната генерализирана остеоартроза причината за болестта е неясна и може да има наследствен характер.Вторичната остеоартроза се проявява като съпътстваща други заболявания - вродени и придобити болести на костно-ставния апарат, травми, възпалителни ставни заболявания, ендокриннни и метаболитни болести.


Установено е, че естрогенът има протективно действие върху ставния хрущял, а дефицитът му улеснява увреждането на хрущялната тъкан, поради което честотата на остеоартрит е по-голяма при жени след менопауза. Болестите на щитовидната жлеза и възпалителните ставни заболявания (ревматоиден артрит, псориатричен артрит, хронични реактивни артрити) водят до увреждане на ставния хрущял, поради което тези пациенти често развиват артрозни промени. Някои медикаменти, например кортикостероидите увреждат ставния хрущял.


Намаляването на еластичността на ставния хрущял води до ранното му стареене и влошаване на неговия капацитет, което води до неспособността му да се противопостави на механичния стрес и да издържа на физическото натоварване. Същевременно физическата активност увеличава количеството на синовиална течност, която подхранва хрущяла, който няма собствени кръвоносни съдове. Затова и една от препоръките за профилактика на остеоартрозата е умерената физическа активност.


В началния стадий болката се проявява след физическо натоварване и преминава след почивка. При напредване на болестта болката може да се появява при минимално движение и през нощта, като силно нарушава съня при тези пациенти. Характерна е сутрешната скованост в рамките на 10-15 минути след събуждане и преминаването ù след раздвижване. Болката по ставите се усилва и преди промяна във времето – т. нар. метеопатия.


Освен болката при остеоартроза може да се появи и спазъм на мускулатурата около засегнатата става. Това води до допълнително утежнаване на клиничната картина и кара често пациентите да прибягват до обезболяващи.


Освен болка, при остеоартроза на носещите стави се нарушава и походката, клякането, сядането на нисък стол, включително дейности от ежедневието - обуване и събуване, например.


При пациенти с наднормено тегло се препоръчва редуцирането му.


Носенето на стелки, които да подобрят стойката и съответно натоварването се препоръчват не само след измерване на параметрите на ходилото, но и след вземане под внимание на цялостната стойка. Правят се допълнителни тестове след изработване на стелките, за да се прецени тяхното влияние върху цялотната постура.


Терапията с минерална вода също се препоръчва – увеличава се кръвообръщението, стимулира се трофиката на синовиалната обвивка на ставата, образуването на синовиална течност се повишава.


Богатите на сяра води се препоръчват, като през кожата се осъществява сулфомукополизахаридният обмен в ставите. При наличие на болков синдром, при ванното лечение, се използват щадящи дозировки: концентрация на активната съставка до 50 mg/l и температура 36 - 37° С, в рамките на 6 – 10 min. Обикновено до 10 – 12 процедури. При пълна ремисия на заболяването се прилага концентрация до 250 – 300 mg/l активна съставка и температура не по-висока от 37 - 38° С . В България подходящи са минералните води в Сепарева баня и Кюстендил.


Ортезите имат за дел коригиране оста на някои стави – например колянна, но данните за ефективността им не са особено убедителни за тяхното лечебно значение.


Биологичната терапия е ефективна при лечение на болковия синдром, като паралелно с това забавя прогресирането на заболяването.


Приложението на хиалуронова киселина при артрозна болест може да отложи за известно време оперативното лечение и докато дава добър ефект в продължение поне на 6 месеца или една година, това е белег за добра ефективност. Но при изчерпване на ефекта в рамките на месец, оперативното лечение остава една от малкото опции, когато и другите видове терапии не са довели до желания, по-продължителен ефект.


Референции:
1. D. Baron; Hyaluronic Acid Single Intra-Articular Injection in Knee Osteoarthritis; Current Therapeutic Research, Clinical and Experimental, 2018;
2. Osteoarthritis, PhysioPedia.