Микозите на кожата са голяма сборна група паразитни заболявания. Част от микотичните причинители или познати още като гъбички са патогенни (болестотворни) за животните и човека. Според етиологичния причинител и клиничните особености микотичните заболявания се разделят на следните групи – кератомикози, дерматомикози, кандидози и дълбоки (системни) микози.

 

Типична кератомикоза е т. нар. разноцветен лишей, което представлява повърхностна микоза, която протича с разноцветни обриви и фино залющване. Причинителят е част от нормалната флора на кожата, но при определени условия (прием на естрогени, кортикостероиди, имуносупресивно лечение) придобива патогенни свойства.


 

Боледуват предимно възрастни. Засяга се основно кожата на гърдите, врата и гърба. Обривът варира по цвят – жълти петна със залющване, депигментирани петна с или без сквами. Рядко пациентите се оплакват от наличието на лек до умерен сърбеж. Лечението е основно локално – спиртни разтвори на йод, салицилова киселина, резорцин.

 

Дерматомикозите са най-често срещащият се вид микотични заболявания. Причиняват възпалителни промени по кожата, ноктите и могат да засегнат космените фоликули. Заразяването се осъществява от човек на човек и чрез животни при директен или непряк контакт. Не е изключено попадането върху кожата и при директен контакт с почва.

 

Предиспозиращи фактори са диабет, смущения в имунната реактивност на организма, някои ендокринни заболявания, както и лоша хигиена на кожата. Възможнни са повторни заразявания, тъй като не се развива траен имунитет след среща с микотичните причинители.

 

Микозите в областта на главата (tinea capitis) са характерни за детската възраст. Протича със засягане кожата на окосмената част на главата. Представлява силно заразна форма на гъбична инфекция. Оформят се кръгли полета без окосмяване. Заболяването, оставено без лечение, протича хронично. След пубертета е възможно да настъпи самоизлекуване. Лечението включва терапия с антимикотици – гризеофулвин или кетоконазол като алтернатива.

 

При тежки форми на tinea capitis се развиват полусферични инфилтрати, от засегнатите космени фоликули изтича гной, а космите отпадат спонтанно, след което не се възстановяват. Възможно е и увеличение на регионалните лимфни възли. По подобен тип протича и микозата на брадата при мъжете. Освен локална и системна терапия с антимикотици в някои случаи се налага и лечение с широкоспектърни антибиотици за предотвратяване на вторични бактериални инфекции.

 

 NEWS_MORE_BOX

 

Микроспорията е гъбична инфекция, която се среща предимно в детска възраст. Възможно е засягане и при възрастни, но основно на фона на намалена имунна реактивност, следствие на стрес, недохранване, някакво инфекциозно заболяване или имуносупресивна терапия. Някои от пациентите могат да развият алергична реакция към причинителя.

 

Микозите, засягащи кожата на тялото (торс, крайници, кожа на лицето, капилициум), взависимост от имунната реактивност на организма могат да протичат повърхностно (засягащи горните слоеве на епидермиса) или дълбоко (включване на дерма и по-долу разположените структури).

 

Най-често се засягат крайниците и лицето. Представя се от единични или струпани по няколко кръгли или овални плаки. В началото са леко надигнати над кожната повърхност, а впоследствие нарастват и върху тях може да се образуват мехурчета и/ или фини сквами (люспи). Възможно е сливане на отделните плаки в по-големи такива. Пациентите се оплакват от сърбеж, който е изразен в различна степен. 3456

 

Следва продължение...