Типични причинители на гъбични инфекции по кожата са дерматофитите. Те причиняват заболяване както при човека, така и при животните. Инфекцията заразява основно предразположени лица, които са имали контакт със заразен човек или животно. Предразполагащи фактори са намалена имунна защита, някои хронични заболявания (например диабет), кожа с нарушена цялост, периферни циркулаторни смущения и други.
 
Най-често срещащата се кожна микоза е засягащата кожата между пръстите на ходилата. Най-често се засягат възрастни хора и по-рядко деца до 15-годишна възраст. Носенето на чорапи и обувки от синтетични материи е причина за по-интензивното изпотяване на краката, а сама по себе си влагата оказва директен стимулиращ ефект върху растежа на гъбичните причинители. Микотичните причинители се закрепват за повърхностния слой на кожата, след което следва проникване в по-дълбоко разположените слоеве. Предизвиква се дразнене, което се съпровожда с възпаление, парене, сърбеж и оформяна на окръглени лезии с надигнат ръб.
 
Познати са три клинични форми на заболяването. Най-често срещаната е т. нар. интертригинозна – засяга единствено междупръстните пространства и кожата под пръстите. Най-горният слой на кожата е размекнат, с леко белезникав цвят и с отделяне на неприятна миризма. При отделяне на този поръхностен слой с пинсета се откриват ерозии. Пациентите се оплакват от умерен до силен сърбеж.
 
Друга клинична форма е „сухата форма“, която засяга кожата на свода на стъпалото и страничните повърхности. Характеризира се с появата на червени петна, които са с надигнат ръб и финно залющване на повърхностния епител. Сърбежът е умерен, но поради разположението на кожните промени е възможно да доведе до дискомфорт или болка при ходене. Третата клинична форма се представя от малки по размери мехурчета, които се разполагат по свода на стъпалото. Те са изпълнени с бистра течност, но при наслагване на бактериална инфекция се превръщат в гнойни.
 
Гъбичната инфекция, засягаща ноктите и наричана още онихомикоза представляват хронично и бавно протичащо заболяване, водещо до постепенното разрушаване структурата на нокътната плочка. Засягат се както ноктите на краката, така и на ръцете. Често освен засягане на ноктите се наблюдава и засягане на кожата на ръцете и краката в различна степен.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Промените по ноктите започват или от свободния край на нокъта или от неговите странични повърхности. Постепенно нокътът променя цвета си и губи своята прозрачност. Отношение към развитие на заболяването има хроничната механичната травма при носенето на тесни обувки, лошата хигиена, изпотяване и влошено периферно кръвообращение.
 
Първоначалните промени в цвета и загубата на прозрачност преминават от страничните ръбове на нокъта към неговата основа. По-късно нокътната повърхност задебелява и става лесно чуплива. Възможно е процесът да засегне само един нокът, но постепенно да се разпространи и по повърхността на останалите. Диференциална диагноза е необходимо да се прави с псориазис, както и с някои бактериални и кандидозни инфекции, които засягат също повърхността на ноктите.
 
Сравнително по-рядко срещана форма е възпалителната дерматофитна инфекция на кожните гънки – ингвинални и аксиларни (на мишницата). По правило при развитие на дерматофитна инфекция в ингвиналните гънки не се наблюдава засягане на външните полови органи. В засегнатите области се появяват лезии със силно червен ръб и по-светъл център. Сърбежът е лек до умерен. Ако при засегнатите пациенти не се предприеме своевременно лечение е възможно засягане на кожата на бедрата.
 
Основно значение за профилактиката на гъбичните инфекции, засягащи кожата и нейните придатъци (нокти, косми) има добрата лична хигиена, избягване ползването на общи чаршафи, кърпи, бельо, дрехи, самобръсначки и други лични принадлежности. За предпочитане е носенето на дрехи и обувки от естествени материи, вместо синтетични. При съмнение за наличието на гъбична инфекция е необходимо своевременно и адекватно лечение, което освен че има отношение към лечението на острата инфекция и предотвратяване превръщането и в хронична форма, която е значително по-упорита и създаваща трудности при лечението. 4146