Гъбичките по ноктите на ръцете и краката са особено сериозен козметичен проблем, който освен проблеми в плана на суетата, създават неприятности и по отношение на патогенетичното си развитие. Обикновено провокират особено недоброжелателна клинична картина на силен сърбеж и дразнене в зоната им на поява.

 

Заразяването с тези микроорганизми е изключително лесно, особено в периодите на завишена влага и редуване на слънце, и облачно време. Причината за това е, че температурата при която намират идеално развитие е 20 градуса по Целзий с висока влажност, която в периодите на настъпващата есен е висока, заради повишеното количество дъждове. Гъбичките се разпространяват изключително лесно във влажна, водна и въздушна среда. Те паразитират и се хранят от човешката кожа. Микроорганизмите, които провокират появата на гъбички, се делят на няколко основни групи - плесени, дрожди и дерматофити.


 

За да бъде борбата с гъбички успешна, от основно значение е навременно поставената диагноза, затова хората през тези периоди на годината трябва да бъдат особено внимателни с грижата за кожата на ръцете и краката си. Основната цел на всеки трябва да бъде ръцете и краката да бъдат добре почистени и да се поддържат сухи. Сред първите симптоми при поява на гъбички по ноктите е промяната в тяхното оцветяване, дебелина, здравина и хлътналост. Промените обикновено са свързани със задебеляване, надигане на нокътната плочка, по-лесна чупливост и потъмняване на ноктите.

 

Обикнове гъбичките преди да поразят нокътната плоча атакуват пространството между пръстите, където сърбежът е много силен и болезнен. Появяват се симптоми на зачервяване, сърбеж и парене, които могат да се счетат като сигурни диагностични критерии за гъбички. Постепенно с минаване на времето и ускоряване на техния растеж и развитие, започва появата на особено неприятна миризма от засегнатите зони по ръцете или краката.

 

Обикновено закъснялото лечение на този проблем е обвързано със сериозни проблеми за човешката кожа и нокти. Проблемът се задълбочава, а лечението става все по-трудно и по-трудно с всяко забавяне на навременно поставената диагноза и започнатото лечение. Обикновено се наблюдават някои специфични деформации по нокътната плочка, понякога дори се случва отлепване на ноктите. Възможно е да се появят дълбоки пукнатини по ноктите, както и лющене на кожата по ходилата и ръцете в засегнатите зони.

 

Какви мерки да вземем и какво е правилното лечение?

Според специалистите по кожни болести в основата на правилната и качествена превенция към поява на гъбички е поддържането на суха и чиста кожа в областта на ръцете и краката, които са най-уязвими, тъй като са винаги открити, освен през зимата. Дерматолозите съветват при първата поява на симптоми на гъбички да се проведе незабавна консултация с кожен специалист или козметик. Специалистите по кожни болести проверяват точно кой тип гъбички е колонизирал нокътните плочки посредством микробиологична проба. По такъв начин те установяват и степента на зараза с гъбичната инфекция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Другите съвети на специалистите са редовна подмяна на бельото и спалните чаршафи и завивки. Избягване употребата на чужди чехли за баня или плувен басейн, както и употребата на естествени материи, включително избягването на тесни и спарващи обувки и чорапи, особено в есенните периоди, когато гъбичките се разпространяват много усилено, заради обилните дъждове.

 

Средствата за лечение на гъбички по ноктите в днешни дни са много и се назначават класическите антимикотични препарати под формата на мазила, спрямо причинителя на гъбичната инфекция. Съществуват и някои доказани методи за борба с гъбичките по краката от нетрадиционната медицина. По такъв начин например особено ефективно се оказва приложението по засегнатите места на сода, английска сол, зехтин или лимонов сок. Също така напоследък придобива голяма известно един сравнително млад метод за лечение на гъбички посредством лазерно облъчване и оперативното им унищожаване в зоната на ноктите или кожата между пръстите на краката и ръцете.