Човешката кожа обикновено е колонизирана от различни видове гъбички. Някои видове Candida, особено C. albicans, не само се намират на повърхността на кожата, но понякога също така причиняват инфекции чрез нарастване в колонизираната тъкан.

 

Въпреки това, кожата е ефективна бариера срещу гъбичните инфекции. Докато повечето изследвания за патогенно взаимодействие на видове Candida с епитела на гостоприемника се фокусират върху взаимодействието с повърхности на лигавиците, като тези на вагиналния и стомашно-чревния епител, по-малко се знае за механизмите, които са в основата на взаимодействието на Candida с кожата.Въпреки че гъбичките са част от микробиома на кожата, някои видове са патогенни. Изчислено е, че 20–25% от световното население е засегнато от гъбични кожни инфекции. Гъбичните кожни патогени могат да бъдат разделени на два класа: дерматофити и дрожди, като видовете Candida принадлежат към дрождите.

 

Сред 200-те известни вида Candida само няколко, включително C. tropicalis, C. parapsilosis и C. orthopsilosis, често срещани на здрава кожа, могат да станат патогенни. C. albicans е видът Candida, който най-често е отговорен за симптоматични кожни инфекции. Честите симптоми на кожни инфекции на Candida включват удебеляване на кожата, хиперкератоза (удебеляване на роговия слой на кожата) и еритема (ограничено зачервяване на кожата поради хиперемия).


Candida показва предпочитание към участъци от кожата, където се натрупват влага и CO2 и кожата е подложена на постоянно триене. Например, такива състояния на кожата могат да бъдат открити при новородени с памперси, където комбинацията от повишено pH и наличието на липази и протеази от изпражненията обикновено води до вторични инфекции с Candida, причинени главно от C. albicans от стомашно-чревния тракт, водещо до дерматит от пелени.


Рецидивиращите инфекции с кандида на повърхностите на кожата и лигавиците се означават като хронична кожно-лигавична кандидоза, която се среща главно при лица с първични или придобити имунодефицити или след антибиотично лечение.


Повишената колонизация с кандида е свързана и с други кожни заболявания, включително атопичен дерматит и псориазис. Рискът от повърхностни инфекции с кандида се увеличава за лица, страдащи от псориазис. Отчасти това може да се благоприятства и от лечението на псориазис с кортикостероиди или някои имуносупресивни средства.