Появата на газове и болки в коремната кухина са естествена част от процеса на храносмилане. Обикновено хората отделят газове повече от десет пъти дневно. Облекчаването на образуването на газове и болки в областта на корема може да се получи с помощта на някои лекарствени средства, които се отстъпват в аптечната мрежа без лекарско предписание. Ако симптомите обаче комбинират и друг стомашно-чревен дискомфорт, консултацията със специалист е задължителна.

 

Кои са най-честите причини за поява на газове и каква е клиничната им картина?


Когато по един или друг начин в стомаха навлезе въздух, той може да бъде отделен чрез просто оригване. Възможно е да се погълне въздух в стомаха при хранене и пиене на течности, особено ако приемът на храна е твърде бърз. Пиенето на напитки през сламка, дъвченето на дъвка и честата консумация на газирани напитки са най-честите причини, поради които се образуват газове.

 

Приемът на храни, които са богати на влакнини, каквито са бобовите и житните растения, зеленчуците и някои плодове, водят до задържането на фибрите в червата. При хранителния метаболизъм влакнестите структури не могат да бъдат разградени до микроелементи. В този момент те се подлагат на атака от нормалните представители на чревната микрофлора, което води до процес на ферментация. В тези условия започва образуване на газове в червата.

 

Друга честа причина за поява на газове е лактозната непоносимост. Тя се развива след дефицит на ензима лактаза, който разгражда млечната захар при прием на млечни храни и течности. Това от своя страна води до образуването на газове. В някои случаи някои стомашно-чревни инфекции предизвикват появата на газове.

 

Симптомите, с които се разпознава клиничната манифестация на получените газове и коремни болки, е много характерна. Състоянието протича с обилно подуване на корема и поява на чревна болка, която има коликообразен характер. Също така към комплекса симптоми може да се прибави оригване и флатуленция – процес, при който се отделят газове през ануса.

 

Съвременната медицина предлага най-различни методи за овладяване на „газовия” синдром при хора с неконтролирано хранене. В аптечната мрежа се предлагат множество лекарствени препарати, съдържащи симетикон, който има ефект за резорбция на газовете и успокояване на чревната моторика.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Също така таблетките с активен въглен могат да проявят ефект на разграждане на газовете, но този метод се прилага само при хора, които нямат постоянна лекарствена терапия, защото това носи много рискове от разграждане на активните субстанции в лекарствените средства. Това от своя страна може да доведе до значително влошаване на общото състояние на всеки човек.

 

Хората с лактозен дефицит могат да приемат таблетки, съдържащи ензима лактаза и да намалят значително приема на храни и течности с млечна основа. Това от своя страна подпомага храносмилането и усвояването на млечните продукти.

 

Някои диетични схеми включват повишен прием на храни от групата на бобовите и житните растения. Медицинската практика е доказала, че фармацевтичните продукти, съдържащи алфа-галактозидаза имат изключително добър ефект при неутрализирането на газове, предизвикани от прекомерния прием на храна, богата на влакнини.

 

Билковите лечители предлагат друг много подходящ начин за овладяване на проблемите с корема поради газове и коликообразни болки - редовен прием на чайове от лютива мента, унгарска лайка или копър.