Как възниква газовата гангрена?

Газовата гангрена най-често се причинява от бактерията Clostridium perfringens. В някои случаи може да бъде причинена и от стрептококи от група А. Инфекцията възниква внезапно и се разпространява бързо.


Газовата гангрена обикновено се развива на място в тялото, където е проведена хирургична операция или което е претърпяло нараняване. В редки случаи може да се случи спонтанно без ясна причина.При някои наранявания има по-висок риск за развитието на газова гангрена, включително:

 • Мускулни наранявания;
 • Силно увредени тъкани;
 • Дълбоки рани;
 • Силно замърсени рани от почва и торове;

Изложени на повишен риск от развитие на газова гангрена имат пациентите със следните състояния:

 • Диабет;
 • Артериална болест;
 • Рак на дебелото черво;
 • Измръзнало място;
 • Открити фрактури;
 • При използването на замърсени игли за мускулни инжекции

Как се диагностицира газовата гангрена?

Газова гангрена може да диагностицира чрез извършването на физикален преглед и назначаването на изследвания, които може да включват:

 1. Изследване на кожна култура, за да се провери за наличието на Clostridium perfringens и други бактерии;
 2. Пълната кръвна картина, за да се провери за необичайно висок брой на белите кръвни клетки, което е характерно за инфекциозните заболявания;
 3. Образни изследвания, като рентгенография, за визуализиране на тъканите и проверка за наличие на газ или определени изследвания, като ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или артериография;
 4. Операция за оценка на разпространението на газовата гангрена в тялото

Какво е лечението за газовата гангрена?

Лечението за газова гангрена трябва да започне незабавно. След като бъде поставена диагнозата, се прилагат високи дози антибиотици. При по-сериозни случаи може да се наложи лечението да започне преди дори да се извършат диагностичните тестове. Мъртвата или заразената тъкан трябва незабавно да бъде отстранена хирургически. Важно е възстановяването на увредените кръвоносни съдове, за да се засили притокът на кръв към засегнатата област.


Увредените тъкани също могат да бъдат лекувани чрез реконструктивна хирургия с кожни присадки. При присаждането на кожа се взима здравата кожа от незасегната част на тялото и се поставя на увредената зона.


При тежки случаи на газова гангрена може да се наложи ампутация на крайник, за да се предотврати разпространението на инфекцията в останалата част на тялото. След като раната зарасне, към мястото на ампутация, за да замени липсващата част на тялото, се използва протезен крайник.


Понякога за лечение се използва хипербарна кислородна терапия за лечение на газова гангрена. Този тип терапия включва дишане на чист кислород в камера под налягане за около 90 минути, две до три процедури на ден. Хипербарната кислородна терапия увеличава количеството кислород в кръвта, като помага на заразените рани да се излекуват по-бързо.


Каква е прогнозата за пациентите с газова гангрена?

Газовата гангрена е много сериозно състояние, което често започва неочаквано и напредва бързо. Инфекцията може бързо да стане животозастрашаваща, ако не се лекува моментално. Въпреки това, прогнозата за всеки пациент зависи от цялостното му здраве, тежестта на инфекцията и нейното местоположение. Потенциалните усложнения от газова гангрена включват:

Колкото по-бързо започне лечението на газовата газа, толкова по-добър е резултатът. От решаващо значение е да се потърси медицинска помощ веднага щом симптомите бъдат забелязани.


Как може да се предотврати газовата гангрена?

Най-добрият начин за предотвратяване на газовата газа е поддържането на добра хигиена. Ако има нараняване, е важно кожата да бъде почистена и раната да бъде покрита с превръзка.


Определени промени в начина на живот също могат да помогнат за намаляване на риска от газова гангрена. Те включват:

 • Избягването на употребата на тютюневи изделия;
 • Правилно лечение и грижа при вече съществуващи здравословни състояния, като диабет или артериални заболявания;
 • Поддържане на здравословно тегло, чрез редовни упражнения и спазване на здравословна диета.