Гастроскопията е по-разпространеното и популярно понятие, почти идентично с цялостното название на процедурата, а именно фиброгасроскопия. Това е едно от най-информативните и ценни изследвания в гастроентерологията и въобще в цялата медицина. При нейното провеждане заедно с фиброколоноскопия (изследване на долните отдели на стомашно-чревния тракт) може да е каже, че цялата храносмилателна система бива огледана и оценена.


Какво представлява този метод?

Посредством специален апарат с дълга тръба се навлиза в устната кухина и последвователно се преминава през гълтателния апарат, хранопровода, прехода му към стомаха, самият стомах и нерядко дванадесетопръстника. Посредством специална камера на върха на системата, изследващият в реално време наблюдава всички стени и сгъвки на тези органи и преценява дали има болестни изменения или не.


 

Освен диагностичните цели, гастроскопското изследване има и редица други ползи. От даден съмнителен участък могат да бъдат взети една или повече бипсии чрез откъсване на миниатюрно парченце тъкан със специална щипчица. Чрез същия достъп се осъществява още спиране на активно кървене от стомаха или хранопровода чрез „залепване“ или обработване на зоната с адреналин. Посредством гастроскопия (най-често няколкократни процедури) се извършва и разширяване и протезиране на деформирано стеснен хранопровод-т.нар. бужиране. 

 

Друга важна манипулация, която се осъществява с достъп през устата на пациента, е достигането през дванадесетеопръстника чак до задстомашната жлеза. Изследването се нарича ретроградна ендоскопска холангиопанкреатография (РЦП). Така се прави оглед на този отдел на храносмилатената система, но и се менажират различни стеснения, конкременти и туморни формации там. Тя е високотехнологична процедура, извършвана само от малка част инвазивни гастроентеролози с най-висок клас едоскопски умения и апарати под рентгенов контрол.


Какви са показанията за провеждане на фиброгастроскопия?

Има страни, в които това изседване е част от задължителните такива и не подлежи на преценка или коментар. В други е в сила правилото, че след 45-годишна възраст трябва ежегодишно да се прави профилактичен едоскопски оглед на стомашно-чревния тракт. Нашата страна като цяло изостава в тези тенденции предвид факта, че гастроскопия се извършва при определени показания или чак след поява на болестни симптоми. 

 

Кога лекарите насочват към нейното диагностично провеждане (нерядко заедно с колоноскопия според спецификата на оплакванията):


•    Болки в корема след нахранване или на гладно;
•    Извънредна тежест, гадене, оригване и неприятен вкус в устата, продължаващи повече от обичайното ;
•    Болка или затруднено преглъщане;
•    Отслабване на килограми;
•    Трайно безапетитие, отвръщение от месо;
•    Неясен анемичен синдром (особено ценно за преценката е съотношението на серумното желязо с тоталния желязосвързващ капацитет);
•    При неясно „пожълтяване на кожата“ и съмнение за проблем в жлъчно-чернодробната система и панкреаса те могат да е огледат и да се вземат бипсии

 

При наличие на фамилна обремененост за злокачествен процес на стомашно-чревния тракт е задължително профилактичното ежегодно провеждане на гастроскопия в зряла възраст дори и без оплаквания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Освен с диагностични цели гастроспията се извършва нерядко и за лечение, в това число и по спешност:

 

  • При повръщане на ясна кръв или кръвенисти материи;
  • Изхождане на черни като катран материи, което се нарича мелена, и е признак за кървене най-често от стомаха;
  • За разширяване на злокачествено стеснен хранопровод;
  • За поставяне на гастростома (отвор на стомаха през предната коремна стена с цел въвеждане на храни);
  • За изваждане на „камъни“ от жлъчните пътища или лъчния мехур;
  • При съмнение за гастрит, злокачествен процес или възпаление е въможно да се вземат бипсии за изследване и преценяване на последващите действия.

 

Фиброгастроскопията се извършва единствено от специалисти гастроентеролози и по-точно такива, обучени на тези ендоскопски манипулации. Осъществява се в болнична среда с локална или кратка лека венозна упойка. Процедурата трае около 15-30 минути според дейността, която се извършва, като в някои случаи достига над час. Може да се бъде осъществена многократно според проблема, който се открива или просто за профилактика. Не е свързана с големи рискове и има малък списък на противопоказания, а нейното навременно и правилно провеждане нерядко може да спаси човешкия живот.