Гастроптозата е често срещано състояние. При някои симптоматиката настпъва много бързо, докато при други се развива с години. Поради навлизане на моделите от екрана, рискът от гастроптоза сред населението е голям. Това принуждава хората да пазят тежки диети с цел редукция на тегло, както и максимално ограничаване на приема на храна. Респективно настъпва и друго усложнение, което статистиките доказват - малък процент от хората приемат достатъчно дневно количество чиста вода, а хората подложени на небалансирани хранителни диети с цел максимална редукция на тегло пък приемат минималното количество вода.

 

На практика състоянието гастроптоза представлява спадане в анатомичната локализация на стомаха, като в някои случаи, макар и редки, той може да се спусне на 5-6 сантиметра под нивото на пъпа. Гастроптоза може да се дължи както на вроден дефицит в съединителната тъкан, така и като придобит порок.


 

Придобитата гастроптоза се развива след рязък спад в телесното тегло, вследствие на тежки и силно ограничителни хранителни диети, но може да се появи и след раждане, а така също и след операции по премахване на тумори от стомаха и коремната кухина.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Обикновено в самото начало пациентите нямат сериозни оплаквания. При по-сериозно изразената гастроптоза, се появява тежест в корема, особено след нахранване. Оплакванията се облекчават в легнало положение. Може да се появи болка в корема след физическа активност, като бягане или скачане на въже, игра на баскетбол и други. Често пациентите страдат и от хронична обстипация - запек, хронична загуба на апетит и необяснима загуба на телесно тегло.
 
С цел поставяне на правилната диагноза трябва да се проведе щателна анамнеза и снемане на коремен статус. След нахранване пациентите могат да бъдат диагностицирани с обикновена коремна палпация. Също така може да се проведат рентгенови изследвания с контраст, които представят много точно разположението на стомаха, както и компютърна томография - скенер или ядрено-магнитен резонанс. Диагнозата може да се постави и по инвазивен път - чрез извършване на езофагогастроскопия.
 
Лечението на този дефект в съединително-тъканния апарат се извършва посредством регулиране на хранителния режим. На пациентите се назначават подсилващи диети с обилно приемане на пресни зеленчуци и плодове, с цел автоматично повдигане и постепенно задържане на стомаха в анатомичното му местоположение. Също така се прилагат физикално-терапевтични мероприятия, като масаж на коремната стена, физкултура и укрепващи, и закаляващи процедури.
 
При по-тежко изразени форми на гастроптоза, които не се повлияват от консервативна терапия, се предлага оперативна корекция и възстановяване на съединително-тъканните връзки на стомаха.