Връзката между стомаха и хранопровода се осъществява посредством долния езофагиален сфинктер или ДЕС. При поемане на храна тази връзка се отпуска и така хапката попада в стомаха, след което отново се повишава налягането на ДЕС и се предотвратява връщането на храна в хранопровода.

 

Антирефлуксната бариера представлява анатомична зона, която се състои от вътрешното налягане на ДЕС, външната компресия на ДЕС от крачетата на диафрагмата, интраабдоминалното разположение на ДЕС и поддържането на остър ъгъл в мястото на навлизане на хранопровода в стомаха. Основната причина за ГЕРБ е връщането на стомашен сок в хранопровода.


 

За да бъде този процес на лице е необходимо да има намаляване на тонуса на ДЕС, а това може да се случи под действието на различни хормони - секретин, глюкагон и др. , невротрансмитери, храни - мазнини, шоколад, алкохол, мента, различни медикаменти. За разлика от физиологичната релаксация на ДЕС по време на хранене, при преходните релаксации, отговорни за рефлукса при здрави и болни от ГЕРБ, няма фарингеална контракция, липсва езофагиална перисталтика.

 

Причини, които могат да допринесат за ГЕРБ са хиатална херния, затлъстяване, синдром на  Zollinger-Ellison, системна склероза и др. Най-важните симптоми са паренето и киселата регургитация. Паренето е усещане за ретростернално горене или парене зад гръдната кост, което се разпространява към гърлото и устата. Най-често се появява след нахранване или при лягане по гръб, както и при консумация на цитрусови плодове, кафе, алкохол.

 

Също така може да има болка при преглъщане, възпаление на ларинкса от регургитация на стомашно съдържимо, кашлица, ерозии по зъбите, фарингити, апнея по време на сън.Рестростерналната болка може да се обърка със стенокардна. За гастроинтестиналния произход на болката говори липсата на влошаване на сърдечната дейност, появата предимно след нахранване или лягане по гръб, както и успокоението й след прием на антиацидни медикаменти.

 

За диагностика се използва рентгеновото изследване на хранопровода с бариева каша. Чрез придвижване на контраста от стомаха към хранопровода се установява рефлуксът.


NEWS_MORE_BOX

 

Ако това се наблюдава неколкократно или в значителна степен в среден и проксимален отдел на хранопровода, означава, че тестът е положителен. Ендоскопското изследване е най-информативно.

 

Усложненията, до които може да доведе ГЕРБ са пептична язва на хранопровода, стриктури, развиващи се при продължителен рефлукс езофагит, синдром на Барет - наблюдава се при хора с продължителен и тежък рефлукс, който води до замяна на нормалния плосък епител на лигавицата на хранопровода с цилиндричен епител или т.нар. метаплазия.

 

Синдромът на Барет се счита за преканцероза и в 10% от болните се развива аденокарцином. Всички усложнения, до които води ГЕРБ се диагностицират с ендоскопско изследване, чрез което може да се вземе материал за биопсия и най-точно да се определи степента на промените в хранопровода. За лечението на ГЕРБ от изключително важно значение е промяната в начина на живот на пациентите.

 

Много хора не обръщат внимание на симптоматиката още в ранните стадии на заболяването и търсят медицинска помощ чак след напредването му. Промяната в стила на живот се състои в ранна вечеря, хранителен режим с намаляване на консумацията на мазнини, шоколад, алкохол, цитрусови плодове, домати, повдигане на горната част на тялото по време на сън, намаляване на телесното тегло.

 

Медикаментозно ГЕРБ се лекува с инхибитори на протонната помпа, Н2-рецепторни блокери, ендоскопско лечение при тежко протичащо заболяване или усложнения, а хирургичното лечение се прилага основно при наличие на хиатална херния. Ако пациентите се съобразят с нуждата от нов начин на живот, ГЕРБ е едно добре контролирано състояние, което няма да наруши нормалните ежедневни дейности.