Гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е хронично заболяване, дължащо се на понижения тонус на долния езофагеален сфинктер, вследствие на което се появява регургитация - връщане на стомашно съдържимо в устната кухина. То е известно като заболяване на развитите страни, поради пряката му връзка с лошото всекидневно хранене и вредни навици.

 

Причини за ГЕРБ


Основната причина, водеща до ГЕРБ е повишеното интраабдоминално налягане – бременност, често вдигане на тежки предмети, хронична кашлица и др.; хиперацидитет; забавено изпразване на стомаха; хиатална херния и др. Установена е връзка и между психичния стрес и ГЕРБ. Дългосрочният прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) също може да причини ГЕРБ.

 

Симптоми на ГЕРБ

Най-типичните симптоми при ГЕРБ са ретростернална болка и парене, връщане на кисело или горчиво съдържимо в устата, дисфагия, одинофагия, гадене и повръщане. Понякога е възможно и атипично протичане на заболяването с ларингит и хронична непродуктивна мъчителна кашлица, както и усещане за дразнене и необходимост от отхрачване. Възможна е дори и появата на астматичен пристъп.

 

Нещо повече, установена е пряка връзка между астмата и киселинния рефлукс – оказва се , че голям процент, според различни проучвания до 80% от астматиците, страдат от рефлуксна болест. Причините за това не са съвсем ясни, но се предполага, че аспирацията на рефлуксна течност може да предизвика бронхоспазъм. Според друго обяснение става въпрос за рефлекторен бронхоспазъм, който цели предпазване от навлизане на рефлуксната течност в белите дробове. 

 

За да се изясни дали астмата е предизвикана от рефлукс, е необходимо наблюдение – ако пациентът не се повлиява или влошава, въпреки терапията, то вероятно става дума за рефлукс-медиирана астма. Трябва да се има предвид, че бета двеагонистите (салбутамол, салметерол и др.) водят до релаксация на долния езофагеален сфинктер, което обяснява неповлияването на състоянието.

 

При превайлиране на респираторната симптоматика, без оплаквания за регургитация и болка, говорим за т.нар. „тих” ГЕРБ и това затруднява диагнозата. Трябва да се има предвид обаче, че е възможна и обратната връзка – асмата би могла да предизвика или влоши рефлукс (кашлицата повишава интраабдоминалното налягане и отслабва тонуса на ДЕС).

 

Усложнения

В повечето случаи ГЕРБ не е застрашаващо състояние, но оставено във времето без лечение би могло да се превърне в такова или значително да влоши качеството на живот. Възможните усложнения са появата на езофагусни улцерации, вследствие прякото увреждащо действие на солната киселина върху мукозата, които могат да се усложнят до перфорации; Баретов хранопровод (вече коментиран в поредицата, преканцерозно състояние); констрикции (ерозиите могат да доведат до формирането на хипертрофични цикатрикси и затрудняването пътя на болуса, изразяващо се в дисфагия); рак на хранопровода.

 

Лечение

За облекчаване на състоянието могат да се приемат антиацидни средства, инхибитори на протонната помпа , H2-блокери, натриев алгинат и прокинетици, които обикновено се ползват в много тежки случаи на ГЕРБ. Освен медикаментозна терапия, е необходима промяна в начина на хранене: избягване на преяждания, а вместо това приемане на дневния порцион на 5-6 хранения; избягване на газирани напитки, кафе, алкохол, кисели храни, пържена храна , както и храна богата на мазнини; избягване на бобови храни; избягване на хранене късно вечер; избягване на лежане 2-3 часа след нахранване; спане на лява страна; избягване пропускане на хранене; отказ от тютюнопушене; по-рядък прием на месо (най-много веднъж дневно, около обяд и то не мазно).