Профилактиката е своеобразен „връх“ в лечебния процес. Колкото повече усилия и средства се влагат в това направление, толкова по-голяма успеваемост в борбата с болестите може да се очаква. Когато се върви „една крачка“ пред болестта, шансовете за ефективна помощ значително нарастват и се намаляват усложненията. Прогнозата пред болния се подобрява.

 

Съществуват цели направления в медиината (най-вече алтернативната), в които профилактиката заема ключово място. С това, колко се разчита на нея, могат да се вадят частични изводи за степента на развитие на медицината и дори съответното общество. Разбира се. профилактика не е възможна при всички заболявания. Там обаче, където има условия за това, те трябва да се използват пълноценно.Едно от направленията в съвременната медицина, където често се спомена думата „профилактика“ са заболяванията на стомашно-чревния тракт и в частност гастритът.


Как можем да се предпазим от гастрит?

Да, за гастрита профилактиката е възможна. Заболяването се характеризира с остро или хронично възпаление на стомашната лигавица. Редица външни и вътрешни фактори стоят в неговата основа или усложняване. Следователно профилактиката се изразява в тяхното овладяване и контролиране.

В най-голям риск се намират онези, които вече са боледували от остър гастрит в миналото. Хората с недобро стомашно-чревно здраве имат склонност за по-лесно раздразнение на стомашната лигавица. Никой обаче не е застрашен, че няма да отключи подобен проблем в хода на своя живот. Особено опасни са периодът на подрастване, както и на напредналата възраст.

 

Профилактиката на гастрита обхваща много аспекти и е разнообразна. Преди всичко лекарите акцентират върху начина на хранене. Спазването на правилен режим с редовно хранене и добро подреждане на ястията има основно значение. Важно е и да не се прекалява с приема на кофеин, тютюневи изделия, алкохол. Те умножават вредата си ако се консумират на „гладен стомах“. Повишено внимание трябва да имаме още с люти, кисели и мазни храни.

 

Друг акцент в профилактиката е защитата на стомаха ако приемаме определени лекарства като например антибиотици, глюкокортикостероиди и много други. Рискът се увеличава и ако страдаме от специфични заболявания, които са свъразни с повишена концентрация в кръвта на токсични за организма вещества. Например уреята при бъбречна недостатъчност има склонност да се отделя през стомашната лигавица. Най-голяма опасност има, разбира се, ако се погълнат през устата ерозивни или отровни вещества по случайност или нарочно.


Какви „вътрешни фактори“ завишават риска от гастрит?

Болните с доказана инфекция с Хеликобактер пилори, трябва щателно да проведат необходимата антибиотична схема за елиминиране на инфекцията. Същото се отнася и за всеки друг епизод на остро стомашно възпаление, които изискват прием на гастропротектори, обезболяващи и антибиотици.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Доказано е, че при заболявания, свързани с голяма разлика в артериалното налягане, както и пренасочване на телесната кръв към даден орган, започва да страда и стомашната лигавица. Такива са моментите на големи изгаряния, шокови състояния, колабиране, големи кръвоизливи и други. Винаги трябва да се знае, че при подобни инциденти не бива да се забравя за стомаха. Необходими са гастропротектори и лечение при нужда.

 

Не на последно място стои и емоционалното състояние на болните. Доказан е завишен риск от подобен тип заболявания при по-висока емоционалност, напрегнатост, стрес. Следобвателно спазването на добът емоционален тонус и качественото справяне с критични ситуации би спестило и влошаване на гастритните прояви.