Гастритът е възпаление на стомашната лигавица.
Това възпалително заболяване може да бъде остро или хронично.
Гастритът може да бъде причинен от алкохол, лекарства или дори бактерии, които оцеляват въпреки киселинността на стомаха, като например Helicobacter pylori.
Тази бактерия присъства в стомашната лигавица и може да бъде причината и за стомашна язва.
Гастритът също може да увеличи риска от развитие на рак на стомаха.
В повечето случаи гастритът е заболяване, което бързо се лекува.
Роля на стомашната лигавица
Стомашната лигавица предпазва стената на стомаха от киселинни секрети, образувани по време на храносмилането.
Тя действа като бариера.
Без защита, стомашната стена ще бъде атакувана и след това издълбана от различните вещества, произвеждани от тялото за смилане на храната.
От тези киселинни атаки неизбежно се развива язва.
Причини за гастрит
Те невинаги са известни, но много параметри или заболявания могат да отслабят стомашната лигавица и да увеличат риска от развитие на гастрит.
Следователно остър гастрит може да се дължи на прием на лекарства, по-специално нестероидни противовъзпалителни лекарства, които се приемат за дълъг период от време, прием на кортикостероиди, стрес или тревожност.
Хроничният гастрит често се причинява от бактерията Helicobacter pylori.
Възрастните хора имат по-висок риск от развитие на гастрит, защото с възрастта отслабва здравината на стомашната лигавица.
Освен това инфекциите с Helicobacter pylori са по-чести при възрастните хора.
Тютюнът или алкохолът също могат да бъдат отговорни за влошаване на гастрита.
Съществуват и други, по-рядко срещани причини като например жлъчен рефлукс или автоимунен гастрит, независимо дали са свързани или не с други автоимунни заболявания.
Как да диагностицираме гастрит?
Диагнозата се основава на симптомите, описани от пациента, но важна диагностична стойност има ендоскопията на храносмилателния тракт.
Това изследване позволява да се визуализира стената на стомаха и да бъде открито и оценено възпалението.
Проба - биопсия от стомашната лигавица може да потвърди диагнозата и понякога да определи причината за гастрит.
Възможни усложнения
Хроничният гастрит може да увеличи риска от развитие на язва или рак на стомаха.
Симптоми на гастрит
- Коремна болка, особено в горната част на корема;
- Киселини, които могат да се влошават при хранене;
- Затруднено храносмилане;
- Подуване дори след леко хранене;
- Гадене;
- Повръщане;
- Загуба на апетит;
- Повръщане на кръв - хематемеза;
- Кръв в изпражненията - мелена.
Рискови фактори за гастрит
Факторите, които повишават риска от развитие на гастрит, са разнообразни.
Хората, заразени с бактерията Helicobacter pylori, имат по-висок риск да развият гастрит.
Учените не са наясно защо някои хора, заразени с H. pylori развиват стомашно заболяване, а други - не.
Някои фактори като тютюнопушене или стрес имат ключово значение за развитие на гастрит.
Други рискови фактори за стомашно възпаление са редовното приемане на лекарства като аспирин или ибупрофен, както и прекомерната консумация на алкохол. Алкохолът отслабва здравината на стомашната лигавица.
Как да предотвратим появата на гастрит?
Предотвратяването на гастрита е възможно чрез прилагане на някои предпазни мерки и избягване на рисковите фактори, които могат да бъдат отговорни за появата на заболяването.
Трябва да се има предвид спирането на тютюнопушенето и намаляване на консумацията на алкохол.
Справянето със стреса и контролът на приема на нестероидни противовъзпалителни средства също може да ограничи риска от развитие на гастрит.
В случай на остър гастрит е възможно да се облекчат някои симптоми чрез преминаване към здравословен начин на хранене.
По този начин, пълноценното дъвчене и ограничаване на преяждането може да намали появата на киселини.
Същото се отнася и за консумацията на кисели или пикантни продукти.
Трябва да се избягват алкохол, подправки или кафе, които са агресивни за стомаха.
Намаляването на консумацията на алкохол, безалкохолни напитки или кафе може да бъде ефективно.
Препоръчват се леки ястия, състоящи се от течни храни, зърнени храни, плодове и зеленчуци.
Как се лекува гастрит?
Лечението започва с овладяване на факторите, отговорни за появата на гастрит.
В случай на остър гастрит, който обикновено продължава само няколко дни, за облекчаване на симптомите може да се премине към по-лека храна и прием на повече течности.
Антиацидите осигуряват облекчение на стомашния дискомфорт и киселините.
При хроничен гастрит лечението е различно.
Ако се дължи на наличието на бактерията Helicobacter pylori, се започва антибиотично лечение.
Към това могат да се добавят лекарства за облекчаване на болката и средства, които намаляват стомашната киселинност, като Н2 блокери или инхибитори на протонната помпа.
Ефективни допълващи подходи при гастрит
- Червена боровинка
Редовната консумация на сок от червена боровинка може да предотврати инфекциите с Helicobacter pylori, по-специално чрез предотвратяване на прилепването на бактериите към стомашната стена.
Приемът на червена боровинка заедно с конвенционално лечение, би помогнало за по-бързо неутрализиране на бактериите.
- Пробиотици
Проучванията предполагат, че пробиотиците имат подобен ефект, както и червената боровинка.
- Кайсии
Проучване разкрива, че кайсиите могат да намалят възпалителните ефекти на H. pylori при хроничен гастрит.
- Ленено семе
Лененото семе може да облекчи дразненето на лигавицата, причинено от гастрит.
Референции:
https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=gastrite-pm-approches-complementaires