Какво представлява гангрената на Фурние?

Гангрената на Фурние (Fournier) е бързо прогресиращо и животозастрашаващо състояние, което представлява остра некротична инфекция на скротума, пениса, или перинеума. Характеризира се с болка в скротума и зачервяване с бързо прогресиране към гангрена и разрушаване на тъканите. Гангрената на Фурние обикновено възниква след периректални или периуретрални инфекции, свързани с локална травма, оперативни процедури или заболяване на пикочните пътища.


Въпреки че първоначално се е смятало, че гангрената на Фурние е идиопатичен процес (с неизвестна причина), по-късно е установено, че тя се развива по-често при пациенти с диабет, както и при пациенти с дългосрочна злоупотреба с алкохол. Гангрената на Фурние може да възникне и при пациенти, които са имунокомпрометирани.Гангрена на Фурние е фулминантна форма на инфекциозен некротизиращ фасциит, която често засяга мъжете, но може да се развие и при жени и деца. Обикновено огнището на инфекцията се намира в пикочо-половите пътища, долната част на стомашно-чревния тракт или кожата. Гангрената на Фурние е смесена инфекция, причинена както от аеробна, така и от анаеробна бактериална флора.


Развитието и прогресията на гангрената често е внезапно и може бързо да причини полиорганна недостатъчност и смърт. Поради потенциалните усложнения е важно диагностицирането на болестния процес да бъде възможно най-рано. Въпреки че широкоспектърните интравенозни антибиотици и отстраняването на гангренозната тъкан са широко приети като стандартно лечение, смъртността остава висока и е средно 20% - 30%.


Какви са симптомите на гангрената на Фурние?

Симптомите включват - треска, общо неразположение, умерена до силна болка и подуване в гениталната и перинеалната област, последвана от неприятен мирис от засегнатите тъкани, кожата придобива тъмнолилав или син цвят. Разтриването на засегнатата област издава отчетливите звуци (крепитация) на газ в раната и тъканите. В тежки случаи некрозата на тъканта може да се простира до части на бедрата, коремната стена и до гръдната стена.


Гангрената на Фурние обикновено е свързана с други нарушения (коморбидност), особено такива, които отслабват имунната система. Някои разстройства, които увеличават предразположеността към гангрена на Фурние, са захарен диабет (при 20% - 70% от пациентите с гангрена на Фурние), хроничен алкохолизъм (при 25% - 50% от пациентите с гангрена на Фурние), тежко затлъстяване, цироза, ХИВ, смущения в кръвоснабдяването на таза, както и различни злокачествени заболявания.


Какви са причините за гангрената на Фурние?

При гангрената на Фурние гнойната бактериална инфекция води до микротромбоза на малките подкожни съдове, водеща до развитие на гангрена на горната част на кожа.

 

Микроорганизмите, отговорни за случаите на гангрена на Фурние, обикновено са с колоректален, урогенитален произход или от повърхността на кожата. Аноректални абсцеси, инфекции на пикочните пътища, хирургични инструменти и други допринасящи фактори са свързани с развитието на състоянието. Някои случаи продължават да са с неизвестна причина.