Гадене и повръщане са най-честите симптоми на придружаваща болест в организма. Най-честите причинители за поява на гадене и повръщане са възпалителни състояния на стомашно-чревната и бъбречната система и вирусни инфекции. Симптомите се срещат и при възпаления на мозъчните обвивки (менингит), енцефалит, при „синдром на пътуването” и други. В част Първа бяха описани клинични диагнози, които протичат със симптоми на гадене и повръщане, както и начини за тяхното овладяване.


Освен възпалителните състояния на стомашно-чревния тракт, има и други болестотворни причинители, които протичат със същата клинична картина.


9. Стомашната язва е често срещано заболяване. Появява се при млади хора на възраст от 10 до 30 г. Дебютът на заболяването започва с болка след хранене, гадене и позиви за повръщане. Характерното тук е, че болката не се повлиява дори след неколкократно повръщане. Патоанатомично язвата представлява форма на повърхностно нараняване на стомашния епител. При изследвания на пациенти с язва, тя се забелязва като добре ограничена раничка върху стомашната лигавица, ясно очертана от ръбцова некроза. 


 

Най-чест причинител за възникване на стомашна язва е повишено количество на солна киселина в стомаха, която има протективна функция в нормално количество, и/или прием на люта и много кисела храна (например закуска със сок от лимон/грейпфрут или други кисели плодове). Лекарите препоръчват незабавна консултация с гастроентеролог при поява на клиничната картина и стартиране на терапия с блокери на протонната помпа (езомепразол), които отделят съставките на стомашния сок, предизвикващи кисела реакция, или блокери на H2-рецепторите (фамотидин), които се грижат за отделянето на водородни йони в стомаха.

 

10. Често усложнение на стомашната язва е перфорация (разкъсване) на стомашната лигавица и нахлуване на стомашно съдържимо в околните тъкани. Състоянието се нарича перитонит. Изисква моментална хирургична интервенция. Възпалителният процес води генезата си от дразнене на обвивката на коремните органи – перитонеум, което предизвиква остра възпалителна реакция. Състоянието е животозастрашаващо. Освен това стомашната язва е преканцероза. Има регистрирани случаи на развит стомашен карцином (рак на стомаха) след усложнена и авансирала стомашна язва.


11. Чревната непреходимост също се съпровожда с гадене и обилно повръщане. Причините за чревна непроходимост (илеус) може да бъдат различни – тежък хроничен запек, сраствания от предходна коремна операция или развитие на неообразувание (тумор в дебелото черво). Характерното за заболяването е, че повръщането има мирис на изпражнения. Когато състоянието прогресира до повръщане на чревно съдържимо, диагнозата се нарича мизерере и подлежи на спешна хирургична интервенция.

NEWS_MORE_BOX

 


12. Повръщане комбинирано с главоболие, сънливост през деня, световъртеж, объркване и неадекватно поведение може да говори за наличие на аневризма в мозъка или развитие на мозъчен карцином.


13. Церебралната хеморагия (мозъчен кръвоизлив) протича с много характерна клинична картина. Болните често са сънливи, объркани, губят способността си за говор (дизартрия, афазия), получават краткотрайни епилептиформени припадъци, които се овладяват от бензодиазепинова терапия за кратко. Титулярните симптоми са придружени от гадене и обилно повръщане на стомашно съдържимо, поради директно дразнене на вагалните окончания в стомаха или директно засягане на центъра за гадене и повръщане в мозъка. Диагнозата се поставя след образни изследвания (скенер със или без контрастна материя) и подлежат на хирургично и симптоматично лечение с антиеметици, съдовоукрепващи, витамини, диуретици и противоепилептични медикаменти.

 

14. Сътресението на мозъка (комоцио церебри) се съпровожда предимно с гадене и по-рядко с повръщане. Клиничната картина е на силно главоболие, което се получава известно време след травмата на главата, сънливост, световъртеж, объркване, анизокорични зеници (едната зеница е по-широка от другата). Състоянието се подлага на лечение в неврологична клиника с електролитни разтвори, диуретици, витамини и антиеметици. Терапията цели овладяване на мозъчния оток и придружаващия симптоматичен комплекс.


15. Гадене и повръщане са чести т.нар. „сутрешни симптоми”. Срещат се през първите три месеца от бременноста, както и при ГЕРБ – гастроезофагеална рефлуксна болест. Симптомите се обострят сутрин след прием на кафе, тестена храна и богати на мазнини продукти, затрудняващи храносмилателните функции. Консултацията с лекар е задължителна преди предприемане на терапия, но най-често се предписва витамин В6 за овладяване на сутрешното гадене и повръщане при бременни. Пациентите с болестта на ГЕРБ се подлагат на терапия с H2-блокери (фамотидин), блокери на протонната помпа (езомепразол) и се подлагат на диета, ограничаваща люта и пикантна храна.