Стъпалото, като структурата с най-голям натиск от тялото, има основна задача да поддържа стойката и да предоставя възможност за движение без ограничения. То е съставено от 26 кости, които са свързани с осигуряващи подвижност стави и подсилване от множество мускули, гъвкави връзки, сухожилия и хрущяли. Стъпалото се разделя на три части – задна, средна и предна.


Фрактурите на стъпалото най-често се причиняват от директно нараняване, като примери са силови въздействия при бягане и скачане; пътни произшествия или травми с „тъпа сила“.


Освен това не за подценяване са и т. нар. стрес фрактури, които се развиват при повтарящи се надпрагови натоварвания - продължително ходене, бягане и упражнения без подходяща почивка или добри поддържащи обувки. Обувките са свързани и с поддържането на свода, като рискови фактори са плоскостъпието, както и твърде високите сводове.В някои случаи освен рентгенография, необходимо е и извършването на допълнителни изследвания, за да се открият стрес фрактури, които е възможно да бъдат трудни за откриване на конвенционална рентгенова снимка.


Фрактурите на стъпалото най-често се отнасят до фрактури на метатарзалните или тарзалните кости, две групи кости в стъпалото разположени между пръстите на краката и петата.


Фрактурата на Джоунс – счупване в проксималната част на пета метатарзална кост е изключително често и сравнително лесна за получаване, поради тънката и дълга кост, върху която пада голямо натоварване.


Метатарзалните фрактури съставляват 35% от всички фрактури на стъпалото. Всяка от метатарзалните кости може да бъде счупена, но петата метатарзална най-често понася тежестта при травми и падания. Около 80% от метатарзалните фрактури зарастват добре при консервативно лечение и не налагат хирургична намеса.


Метатарзалните фрактури обикновено се лекуват с шина (ортеза) или гипс като се избягва натоварването на засегнатия крак в продължение на поне четири до шест седмици чрез отпускане на тежестта на тялото. Когато шината или гипсът бъдат премахнати, възможно е да бъде препоръчано носенето на специални обувки, които да ограничават натиска върху крака, докато продължава заздравяването.


Фрактурата на Джоунс обикновено изисква по-дълъг период от време за възстановяване, като е възможно да се наложи и оперативна намеса, особено при спортисти и активни физически лица. По този начин се намалява и времето за възстановяване, без риск да бъде компрометиран начинът на зарастване.


За профилактика на фрактурите на стъпалото от значение са няколко основни съвети, включващи носене на поддържащи обувки като спортни маратонки с подходяща опора на свода, редовна смяна на спортните обувки (на всеки шест до дванадесет месеца) в зависимост от честотата на физическата активност.


Освен това значение има увеличаване на интензивността и продължителността на упражненията и физическата активност постепенно с течение на времето, а не избор на прекомерно натоварване за наваксване на изгубена форма. Не за подценяване е и включване на адекватна почивка между упражненията и тренировките.


Референции:
1.  J. Yap; Jones fracture, Radiopedia, July 2022;
2. 5th Metatarsal Fracture, Cleveland Clinic.