Фрактурата е медицинско състояние, което представлява частично или пълно счупване на дадена кост. Счупването може да бъде само едно, но е възможно и да се наблюдават полифрактури (политравми).

 

В някои случаи е трудно да се различи фрактура на костта, нараняване на ставата или просто мускулна травма. При наличието на съмнение за произхода на травмата е най-добре нараняването да се третира като фрактура.


 

В зависимост от ситуацията довела до травмата, състоянието на пациентите може да варира значително. Най-важно е стабилизирането на общото състояние на пациентите. По-често фрактурите не са животозастрашаващи.

 

При липса на съзнание или наличие на сериозно кървене, първоначално е необходимо справяне с тези належащи нарушения. При по-тежки травми и силно засегнато здравословно състояние, може да се наложи извършването на кардиопулмонална ресусцитация.

 

Ако пострадалият е в съзнание, зоната с налична фрактура трябва да се обездвижи и да се предотврати настъпването на допълнителни травми или увреди. Засегнатия трябва да бъде транспортиран безопасно до болница, за доуточняване и лечение на състоянието.

 

Кога да се свържем със спешен медицински екип?

  • Ако пострадалият изпитва много силна болка и се нуждае от много силни болкоуспокояващи медикаменти;
  • Ако счупването на крака е очевидно, пострадалият трябва да остане в позицията, в която сте го намерили
  • При подозрения за наранявания или счупвания, засягащи гърбначния стълб, е много важно пациентът да не се движи до пристигане на екип на спешна помощ.

Как да постъпим при счупвания в различни части на тялото?

Независимо от засегнатата зона съществуват някои основни принципи, които биха могли да се прилагат при съмнение за фрактура:

  • Засегнатото място не трябва да се натоварва, притиска или пристяга;
  • Препоръчително е прилагането на студени компреси за 15 до 20 минути на всеки 2 до 3 часа. Това може да понижи болката и отока;
  • За понижаване на нивата на болка се препоръчва и прием на болкоуспокояващи средства, като парацетамол или ибупрофен за перорален или локален прием;
  • При наличие на кървене то трябва да бъде спряно възможно най-бързо;
  • Премахнете всички аксесоари в близост до засегнатата зона, например гривни, часовници, пръстени и други. Това се налага, заради възможността от сериозно подуване на тази област.

 

При съмнение за счупване на ключицата, ръката или китката, горният крайник от съответната страна трябва да бъде добре обездвижен. При съмнение за счупено бедро, подбедрица или глезен се препоръчва ограничаване на движенията и повдигане на долния крайник на по-високо, ако е възможно.

 

Лечението на фрактурите е основно хирургично, поради тази причина консултацията с лекар специалист е силно наложителна.

 

Референции:

https://www.nhs.uk/conditions/first-aid/

https://www.nhs.uk/conditions/broken-ankle/

https://www.nhs.uk/conditions/broken-arm-or-wrist/

https://www.nhs.uk/conditions/broken-collarbone/

https://www.nhs.uk/conditions/broken-toe/

https://www.nhs.uk/conditions/broken-hip/