Слънчевата светлина представлява съвкупност от няколко вида лъчи – ултравиолетови, инфрачервени и видими. Ултравиолетовите лъчи също се разделят на няколко типа според дължината на вълната – UVA, UVB и UVC. Характерно за UVC лъчите е, че те достигат до земната повърхност в нищожни количества, поради което нямат значение за фотозащитата.


За разлика от UVC лъчите, UVA и UVB лъчите достигат до земната повърхност и могат да оказват, както положителни ефекти върху организма, така и редица отрицателни, в случаите в които не се предприемат съответните мерки за предпазване на кожната повърхност. Докато UVB лъчите не преминават през стъкло, то UVA не само преминават през повърхности от стъкло, но и проникват в по-дълбоките слоеве на кожата.


Един от основните положителни ефекти на слънчевата светлина е стимулиране преобразуването на витамин Д2 в биологично активната му форма Д3. При по-светлите типове кожа защитата спрямо слънчевите лъчи е по-ниска и следователно по-често се наблюдават изгаряния, възпалителни реакции, както и предракови и ракови образувания на кожата.Отрицателните ефекти, които оказват слънчевите лъчи върху кожата са фотостареене, атрофия, загуба на еластичност (намалява процента на белтъците еластин и колаген в кожата), карциногенеза и други.


Най-опасни са месеците, в които слънцето е най-близо до земната повърхност – за нашия географски район това представляват летните месеци. Освен това на по-висока надморска височина рискът от изгаряне се повишава. Дори и при облачно време е възможно да се получи изгаряне, поради възможността на слънчевите лъчи да проникват в определена степен, макар и по-малка.


Видът на фотопротекцията се определя от индивидуалната фоточувствителност на отделния човек, предшестваща експозиция, в зависимост от типа кожа, както и анатомичната локализация на участъка от кожата, който защитаваме. Водата, снегът и пясъкът също отразяват слънчевите лъчи, поради което не трябва да се пренебрегва възможността за изгаряне и през зимните месеци, особено в планински райони.


NEWS_MORE_BOX


Под фотозащита не бива да бъде разбирано само и единствено нанасянето на различни лосиони и спрейове върху кожата. Значение има избирането на подходящи дрехи, тъй като различните тъкани (включително и цветове) могат да достигнат 15-40 SPF (sun protection factor). За слаб слънцезащитен фактор (SPF) се приема 6-10, среден 15-25, висок 30-50 и много висок над 50. От значение е и часовият диапазон, в който има излагане на слънчеви лъчи – препоръчва се избягването на пряко слънцегреене в часовете между 12-15 ч.


Характерно за кожата е, че тя притежава „клетъчна памет” и при претърпяване на няколко тежки слънчеви изгаряния, особено ако те са били в детска възраст, се повишава рискът от развитие на рак на кожата в по-късна възраст.


Хроничното излагане на слънце, без прилагането на фотопротекция, води до повишена склонност към образуване на бръчки, появата на пигментации, фотоиндуцирано стареене на кожата, както и влияние върху стената на повърхностните кръвоносни съдове, като я изтънява. Това е и един от факторите за появата на т. нар. телеангиектазии (разширени капиляри) основно по кожата на лицето и шията.


Неправилно е прилагането на фотопротектори с несъобразено висок слънцезащитен фактор според типа кожа и вида на екзпозиция, тъй като те съдържат УВ филтри в по-големи количества, които крият риск за появата на контактен дерматит или проява на непоносимост. Поставянето на по-малко от необходимото количество защитен лосион също е погрешно, тъй като не може да бъде достигната желаната защита.


Важно значение за ефикасността на слънцезащитните продукти имат, както водоустойчивостта им, така и тяхната фотостабилност (да издържат по-дълго време при досег със слънчевата светлина), устойвичи спрямо механични влияния и запазващи свойствата си дори и при изпотяване.


Фотопротекцията трябва да бъде целогодишна и съобразена спрямо различни фактори като тип кожа, сезон, предхождаща експозиция, надморска височина, облачност и други. Прякото излагане на слънчева светлина без съответната протекция носи опасност от по-бързо остаряване на кожата, канцерогенеза, влошавне на някои дерматози и други. 4138