Фотофобия представлява необичайна чувствителност и дискомфорт, които се получават към светлина. Страдащите от фотофобия преживяват същото усещане към нормална светлина както, когато човек излиза от тъмна стая (театър или кино) на силна слънчева светлина. Усеща се  болка и дискомфорт. За разлика от хората с нормална чувствителност към светлина, тези с фотофобия не могат да се адаптират към условия на променяща се светлина.

Фотофобията може да е симптом на различни заболявания или да е причинена от прием на някои лекарства. Всяка ситуация, която кара зеницата да се разшири и да позволи навлизането на прекалено голямо количество светлина в окото, може да причини състоянието.

Най-честата причина за фотофобия е възпалението на външната част на окото, която включва ириса. Ирисът контролира размера на зеницата и количеството светлина, влизаща в окото. Когато мускулите на ириса са възпалени, свиването им е много болезнено.

Някои проблеми с ретината, като отлепяне на ретината, са асоциирани с фотофобия.

 

Друга честа причина е катаракта, състояние при което естествената леща на окото се замъглява. Фотофобията в тази ситуация се елиминира чрез смяна  на лещата.

Наранявания по роговицата също могат да причинят чувствителност към светлина, както и увеит – възпаление на вътрешната част на окото.


 


Изострената чувствителност към слънчевата светлина е типичен признак на фотофобията. Това състояние се среща най-вече при хора със светли очи (зелени, сини, светлокафяви), които имат по-малко лутеин в ретината си и следователно по-слаба защита срещу светлината.  Друга категория хора, които често се оплакват от симптоми на фотофобия, са пушачите, които също страдат от недостиг на лутеин.

Лутеинът е каротиноид, който се натрупва пред фоторецепторите в ретината, образувайки един вид физиологичен филтър срещу слънчевата светлина (поглъща синята светлина).
 


Хора с мигрена, албинизъм, проблеми с централната нервна система (като менингит) или ботулизъм са силно чувствителни към светлина и отблясъци.


Как се лекува фотофобията?
Основен признак за фотофобията е желанието за присвиване или затваряне на очите при излагане на светлина. Всякакъв източник на светлина, включително слънчевата или изкуствената причиняват дразненето, което понякога е придружено от главоболие. Носенето на качесвени слънчеви очила е необходимост за засегнатия.

Тъй като фотофобията е симптом на друг здравословен проблем, основната причина за състоянието трябва да бъде открита и лекувана от лекар.

Чувствителността към светлината понякога е естествена защита реакция, когато окото е травмирано при нараняване, рефрактивна хирургия или други очни заболявния. При тези обстоятелства, окото има нужда от време, за да се лекува и възстанови.

Ако се остави нелекувана, фотофобията може да причини появата на силна болка.

Приемането на хранителни добавки, които набавят необходимите антиоксиданти на окото, като лутеин, зеаксантин и други са препоръчителни за здравето на окото.

 

 

ЗЕАФОРС е натурален продукт с високо съдържание на зеаксантин, лутеин, екстракт от черна боровинка, витамин С, Е и цинк. Защитава очите и ги предпазва от вредните влияния на околната среда: замърсен въздух, работа с компютър, работа на изкуствено осветление. Продуктът подпомага и адаптацията на окото към различна светлина, особено прехода от светло към тъмно, като подобрява зрителната острота.

 


 ЗЕАФОРС е произведен от Capsugel - Франция специално за VITA HERB по патентованата технология Licaps. При тази технология се елиминира термичната обработка на активното вещество, което позволява да се запазят полезните му свойства и гарантира бързото му и пълно усвояване от организма.