Какво е фоточувствителност?

Фоточувствителността представлява повишената чувствителност (свръхчувствителност) към ултравиолетовите (UV) лъчи от слънцето и други източници на светлина. Повечето хора са изложени на риск от поява на слънчево изгаряне при продължително излагане на слънчева светлина.


Излагането на UV лъчи също може да доведе до увреждане на кожата и лежи в основата на множество дерматологични заболявания, включително рак на кожата. Хората, които изпитват фоточувствителност, могат да развият кожни обриви или изгаряния, дори само след ограничено излагане на слънце.Какви видове фоточувствителност съществуват?

Фоточувствителността възниква в резултат от реакция между ултравиолетовите лъчи и съставките, които се намират в кожата. Някои вещества допринасят за чувствителността на кожата към слънцето. Те могат да причинят два различни типа фоточувствителни реакции: фототоксични и фотоалергични.


Фототоксични реакции


Фототоксичните реакции се причиняват, когато нов химикал в тялото взаимодейства с ултравиолетовите лъчи от слънцето. Лекарства като доксициклин и тетрациклин например са най-честата причина за този тип реакции.


В резултатът се появява кожен обрив, който прилича на силно слънчево изгаряне, което обикновено се развива в рамките на 24 часа след излагане на слънце.


Фотоалергични реакции


Фотоалергичните реакции могат да се развият като страничен ефект от някои лекарства. Те могат да възникнат и от химикали, съдържащи се в козметичните продукти и слънцезащитните средства.


Тези видове реакции към слънцето обикновено отнемат няколко дни, за да се развие обрив след излагане на слънце.


Какви са симптомите на фоточувствителността?

Симптомите на фоточувствителността варират от леки до тежки. Най-честият симптом е подчертаният кожен обрив или слънчево изгаряне. Обривите могат да причинят сърбеж. В някои случаи слънчевото изгаряне може да бъде толкова голямо, че да бъдат развити мехури. Сълзене и лющене на кожата също могат да се появят при тежки случаи.


Количеството излагане на слънце, необходимо за свръхреакцията, варира значително. При някои хора минималното излагане на слънце може да причини обрив или изгаряне, докато при други по-продължителното излагане може да доведе до реакция.


Какви са причините за фоточувствителността?

Фоточувствителността е често срещна нежелана реакция на различни лекарства, включително:

  • Някои антибиотици;
  • Лекарствата, използвани в химиотерапията;
  • Диуретици

Някои основни състояния също могат да причинят фоточувствителност. Те включват:


Лупус еритематозус


Лупусът е автоимунно заболяване, засягащо множество системи на организма. Червени и лилави петна и подутини могат да се развият върху участъци от кожата, изложени на слънце.


Полиморфна светлинна дерматоза (слънчева екзема)


Хората, които страдат от това състояние, могат да развият сърбящ обрив, когато са изложени на слънце. С продължителното излагане на слънце, толерантността към UV лъчите се увеличава, а симптомите обикновено се появяват по-рядко. Жените са два до три пъти по-склонни от мъжете да развият това състояние.


Актинично пруриго


Хората с това състояние могат да развият червени подутини след излагане на слънце, които могат да се превърнат в люспести петна. Това разстройство възниква целогодишно, дори през зимата, когато излагането на слънце е по-малко.


Как се диагностицира фоточувствителността?

Фоточувствителността се диагностицира чрез дерматологичен преглед, снемане на анамнеза (медицинска история) и предоставяне на информация за лекарствата, които приема пациентът в този момент. Трябва да бъде обърнато внимание на развитието и модела на обрива, който се появява във връзка с излагането на слънце. В някои случаи лекарят (дерматолог) може да назначи биопсия на кожата.


Как се лекува фоточувствителността?

Когато реакцията от страна на кожата вече се е проявила, лечението може да намали дискомфорта и възпалението на кожата. Лекарствата за болка без рецепта могат да облекчат оплакванията. Също може да бъде предписан кортикостероиден крем за намаляване на възпалението.


Някои химикали могат да причинят фоточувствителност и трябва да бъдат избягвани. Такива вещества могат да се съдържат в някои продукти и лекарства, като някои форми на химиотерапия. Понякога обаче не е възможно да бъде избегнат приема на тези лекарства.


Как може да бъде предотвратена фоточувствителността?

Най-добрият начин за предотвратяването на симптомите на фоточувствителност е да бъде ограничено времето, което се прекарва на слънце. Хората, които са фоточувствителни, винаги трябва да използват слънцезащитни продукти, когато са навън.


Покриването и защитата на кожата също може да помогне за предотвратяване на реакция. Хората, които са фоточувствителни, могат да намалят своите симптомите, като носят шапки, слънчеви очила и ризи с дълги ръкави, когато прекарват време навън.


Библиография:
MSD Manuals. Page EH. Photosensitivity reactions
UNM Comprehensive Cancer Center. Photosensitivity
Skin Cancer Foundation. Diseases related to abnormal photosensitivity responses of the skin
Healthline. Photosensitivity