Очницата или още очна кухина, очна орбита, е мястото, където се разполага очната ябълка, заедно с очните мускули, нерви, мастна тъкан и други структури. Основната й роля е да защитава окото и неговите придатъци, които се намират в нея. 
 
Всички структури и тъкани в очницата могат да се възпаляват. Под диагнозата флегмон на очната кухина се разбира бактериално възпаление на меките тъкани в очната орбита. Сам по себе си флегмонът означава остър неограничен по разпространение процес, развиващ се в различни анатомични области.
 

1. Причини

Заболяването не се наблюдава често, но когато е на лице трябва незабавно да се лекува. Причините са най-различни. При възрастни пациенти най-честата причина за флегмон на очната кухина е възпаление на околоносните кухини (синуси), което преминава към очите.
 
Друга причина за заболяването може да е възпаление на кожата (дерматоза) в областта на лицето. Ако дерматозата е причинена от бактерии, то те лесно могат да бъдат пренесени към очите. 
 
Ечемик на окото (хордеолум) също е евентуален причинител на флегмон, тъй като се появява от стафилококи, които се развиват в жлезите на клепача. При пробив на хордеолума, гнойта, която е в него, изтича и лесно могат да бъдат разнесени бактериите.
 
Наличието на чуждо тяло в окото, което не е премахнато или при отстраняването му са останали части от него, води до възпаление, което може да премине към очната кухина. При всички посочени примери основният причинител са бактериите. 
 
При децата флегмонът може да се развие дори и от една настинка с хрема.
 
 

2. Какви са характерните симптоми?

Симптомите са болка, зачервяване и подуване на конюнктивата (хемоза) или на клепачите, сълзене. Друго оплакаване е екзофталмът (изпъкване на очната ябълка напред). 
 
Това се получава, защото тъканта, намираща се зад окото, се възпалява и отича. Засегнатото око има ограничени движения или съвсем не може да се движи. Подутите тъкани в очницата притискат очния нерв и се смущава зрението. 
 
Болката, освен в засегнатото око, се усеща и в цялата глава, като често заболяването е придружено и с повишаване на телесната температура. Ако възпалението обхване очния нерв, има реална опасност от ослепяване.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Друга опасност е преминаване на възпалението към мозъчните обвивки (менинги) и развитието на менингит (който също може да причини и ослепяване). При съмнение за флегмон на очната кухина, пациентът трябва незабавно да бъде приет за болнично лечение. 
 

3. Как се поставя диагнозата и с какво се лекува?


Офталмологът определя зрителната острота при постъпването, за да може да се следи дали се променя. Освен това специалистът обръща внимание и на посоката, към която е изпъкнало окото и по този начин се ориентира къде е възпалението, след което измерва с колко сантиметра е изпъкнала очната ябълка.
 
Назначават се изследвания за установяване на причинителя, за да може лечението да бъде целенасочено.
 
Лечението цели да отстрани възпалението. Провежда се задължително в болница.
 
Дават се антибиотици, които са съобразени с причинителя, в продължение на 10-14 дни. Ако освен флегмона има все още и друго възпаление (например синузит) терапията може да продължи и по-дълго. 
 
Ако антибиотичното лечение не помага и зрението продължава да се влошава, то се предприема хирургична интервенция, при която се отваря гнойното огнище и се дренира. 
 

4. Как можем да се предпазим?

 
Превенция от флегмон на очната кухина може да се направи като всяко възпаление в областта на главата (синузит, ечемик, дерматоза) се лекува от специалист. Навременното лечение на тези заболявания не позволява разпространението на бактериите, които ги причиняват и се избягват усложнения.
 
От важно значение в такива моменти е и спазването на строга хигиена (чисти ръце) и избягване на допира на лицето. Гримът също трябва да бъде ограничен при дамите, за да не се позволява на бактериите да се разпространят. 3702