Ревматоидният артрит представлява хронично автоимунно заболяване, протичащо с възпалителни процеси в ставите и водещо до тяхната деформация. Болестта е със системен характер, което означава, че се засягат и други органи и системи освен ставите (бъбреци, сърце, периферни нерви и други).
 
Засегнати са по-често жени, като съотношението спрямо мъжете е 3:1. Заболяването е характерно за по-зрялата възраст, най-често пациенти между 40 и 60-годишна възраст. Допуска се теорията, че роля за развитието на ревматоиден артрит имат някои инфекциозни причинители – стрептококи, както и някои вируси – Епщайн-Бар, парвовируси, срещу които имунната система активира имунен отговор. Образуваните антитела започват да атакуват собствените тъкани на организма, което води до възпалителни промени в съответните органи.
 
В етиологията на заболяването се смята, че роля играе и генетичната предиспозиция, тоест наличието на гени, имащи отношение към отключване на заболяването.
 
Засягането на ставните структури, вследствие на възпалителната реакция, която се развива в тях, води до постепенно разрушаване и деформация на цялата става. Най-често се засягат симетрично ставите на пръстите на ръцете и краката, гривнената става, лакътната и колянната. Пациентите се оплакват от болка, сутрешна скованост, ограничени движения и нестабилност в засегнатите стави. Впоследствие се развива спазъм на мускулатурата около поразената става и засягане на сухожилията и връзките.
 
Лечението на заболяването е комплексно и включва медикаментозна терапия, методи на физиотерапията и рехабилитацията, а в някои случаи се налага и хирургична намеса.
 
В острите стадии на заболяването се препоръчва имобилизация на засегнатите стави и пълен покой. Обездвижването на ставите се осъществява чрез шини или възглавнички, които са специално пригодени за целта. Имобилизацията не трябва да продължава повече от 6-7 дни, поради опасност от загуба на тонус или спазъм на съответните мускулни групи. Освен това продължителното обездвижване води до намалена еластичност на ставните връзки и нарушена трофика (хранене) на хрущяла.
 
NEWS_MORE_BOX
 
С цел намаляване на възпалението се прилага криотерапия (процедури със студ), кояти има и обезболяващ ефект. При непоносимост към студа са показани процедури с ултравиолетово облъчване, които също оказват противовъзпалителен и намаляващ болката ефект.
 
В подострия стадий с умерена възпалителна активност се прилага кинезитерапия, включваща упражнения за поддържане и възстановяване на двигателния обем. Основно изискване е те да не водят до претоварване, умора или болка. Освен това се правят и релаксиращи масажи за спастичните мускулни групи.
 
За увеличаване еластичнотта на ставните връзки се прилагат процедури с инфрачервена светлина, които имат загряващ ефект. В случаите на активно и по-силно изразено по сила възпаление загряващите процедури са противопоказани, поради опасността от влошаване на състоянието.
 
Ако след отшумяване на възпалителния процес в ставите и околните структури се развият фиброзни процеси (разрастване на съединителна тъкан), е показана йонофореза с фибринолитични средства – под действието на електрически ток се способства по-лесното проникване на лекарственото вещество през кожата.
 
В хроничната фаза на ревматоидния артрит се прилага водна гимнастика с нискоинтензивни аеробни двигателни натоварвания, за преодоляване на мускулните контрактури (ограничена подвижност). При хипотрофия (намалена маса) на мускулите са показани процедури с ниско и средночестотни токове, имащи за цел повишаване трофиката на засегнатите структури.
 
В арсенала от физикални методи за лечение влиза балнеотерапията, пелоидотерапията (процедури с лечебна кал), парафинолечение и други. Единственото противопоказание за прилагането им е наличие на остро възпаление.
 
Отношение към профилактика на заболяването имат хранителният режим, умерената физическа активност и повишаване имунната защита на организма. 3901