Топлото време и летните ваканции предразполагат към повече активни дейности на открито, като разходки, катерене, колоездене, плуване, тичане и т.н. Физическото натоварване има изключително много ползи за диабетиците, но се налагат и някои предпазни мерки, преди да започнем да спортуваме.

 

Физическата активност включва всички движения, които увеличават изразходването на енергия. При хората със захарен диабет тип 2 спортът спомага за намаляването на телесното тегло, подобрява контролa на кръвната захар и сърдечносъдовата дейност. Макар повечето пациенти с диабет тип 1 да са с нормално тегло, при тях физическата дейност е също толкова важна, защото подобрява мускулната сила, съня и цялостното самочувствие.


 

Аеробните спортове са свързани с постоянното участие на големи мускулни групи, което води до покачване на пулса и значително увеличаване на кислородната консумация от цялото тяло. Такива са ходенето, тичането, плуването, колоезденето.

 

При силовите тренировки се използват различни по вид тежести, които подобряват силата и здравината на отделни мускулни групи. Упражненията за гъвкавост подобряват обемa на движение на ставите, а балансиращите спомагат за добрата походка и намаляват риска от падания. Йогата съчетава и двата вида дейности.

 

Преди стартирането на физическото натоварване, е необходим медицински преглед, който да оцени наличието на симптоми и белези на болести, които засягат сърцето и съдовете, очите, бъбреците, краката и нервната система.

 

Диагностичните подходи зависят от интензитета на планувания спорт. Той се определя от сърдечната честота. При умеренa към високоинтензивна физическа активност се достига над 60% от максималната сърдечна честота (равна е на 220 - възрастта). В тези случаи се препоръчва провеждане на стрес тест с физическо натоварване, за оценка на капацитета на сърдечносъдовата система при определени групи пациенти: 


•    Над 35 годишна възраст;


•    Над 25 годишна възраст и наличието на захарен диабет тип 2 с над 10 годишна давност, или захарен диабет тип 1 с над 15 годишна давност;


•    Наличието на някакви допълнителни рискови фактори за коронарна съдова болест, като тютюнопушене, дислипидемия, фамилна обремененност;


•    Наличие на микроваскуларни усложнения на диабет – ретинопатия и нефропатия;


•    Периферна съдова болест;


•    Автономна невропатия;

 

При наличието на белези за периферна съдова болест, като схващания на прасците и болка при ходене, студени крака, намалени пулсации на артериите, загуба на окосмяване, се препоръчва провеждане на ултразвуково изследване за проходимост на съдовете от съдов хирург.

 

Необходим е преглед на очни дъна, които по принцип трябва да се проследяват ежегодно за наличието на ретинопатия. При пролиферативна ретинопатия в активен стадий, тежката физическа активност може да предизвика кръвоизлив в окото или отлепяне на ретината. В такива случаи трябва да се избягват анаеробни спортове силови спортове, които са свързани с напрягане и напъване.

 

Периферната невропатия води до загуба на усет за допир и болка в краката, което крие рискове от неосъзнато нараняване и образуване на трудно зарастваща рана или инфектиране на стъпалото.

 

За да се оцени наличието на усет се използва монофиламент, с който се оказва натиск от 10 грама върху различни точки на стъпалото. Липсата на усещане показва и намален защитен отговор към наранявания. В такива случаи трябва да се избягват спортове като тичането и продължителните походи. За всички диабетици е в сила правилото да носят удобни обувки.

 

Автономната невропатия намалява капацитета за физическа активност и може да доведе до сърдечносъдови инциденти. Признаци за наличието на сърдечна автономна невропатия са тахикардията в покой (пулс над 100 удава в минута), ортостатизмът (спадане на систолното артериално налягане с над 20 mmHg при изправено положение на тялото). В тези случаи сърцето не може да отговори адекватно на покачващите се нужди, което крие риск от „тих“ миокарден инфаркт или внезапна сърдечна смърт. Затова е важно първо да се оцени физическият капацитет в контролирана медицинска среда.

 

При автономната невропатия може да има нарушения и в потоотделянето и терморегулацията. Ето защо трябва да се избягва спортът в много горещо или студено време, и е важно да се поддържа добра хидратация.

 

Спортът е също толкова важен за диабетиците, както и за всички останали. След преценка на индивидуалните особености, като тип на диабета и съпътстващи заболявания, може да се избере най-подходящият вид физическа активност за конкретния човек.