1. Как се развива препуциумът през годините?

Препуциумът на новороденото момче винаги е затворен здраво около главичката на пениса. Има съвсем лек отвор, който позволява на урината да напуска тялото. През първите месеци кожата се заздравява и се затваря плътно около главичката.


През първите години от развитието на детето, кожата започва да се разхлабва и отпуска, което позволява да бъде опъната назад без никакви проблеми. Статистиките показват, че половината от новородените момчета, навършили тригодишна възраст, могат без никакви проблеми да опънат кожата на главичката на пениса назад.Ако дърпането на кожата на главичката на пениса е затруднено, не се препоръчва силовото й опъване назад, защото може да се образуват леки цепнатини, тоест ранички, които в последствие да сраснат и да нарушат нормалната физиологична еластичност на препуциума.


2. Към кого да се обърнем за помощ?

Първоначално се препоръчва консултацията с личния лекар, който може да даде обективна оценка на ситуацията и подходящи съвети за бъдещо действие на родителите.


Ако кожата върху главичката на пениса е здраво стегната, което често е причина за развитие на инфекции и затруднено уриниране, пациентът се насочва към консултация с уролог. Най-вероятното лечение на тези проблеми е оперативно.


3. Какви проблеми създава стегнатият препуциум?

Здраво стегната кожа на главичката на пениса е вид заболяване, което се нарича фимоза. Тя може да бъде вродена и придобита – след травматично увреждане на кожата на пениса или след срастване при силово издърпване на кожата в бебешка възраст. Това заболяване може да трае само няколко години и да настъпи излекуване след оперативно лечение или да продължи цял живот и да създава проблеми на мъжа.


Решението за операция е изцяло на пациента или на неговите родители. Но обикновено след настъпване на пубертета и навлизане във възрастта на полова зрялост започват проблеми. Такива са честите инфекции, поради замърсяване на главичката. Също така се извършва болезнен или има невъзможност за извършване на полов акт.


Операцията, която се извършва за лечение на този проблем, се нарича circumscisio или обрязване.

 

NEWS_MORE_BOX

4. Клинична картина

  • Проблемно уриниране и често рецидивиращи инфекции под препуциума;
  • По време на ерекция стегнатата кожа може да причини болка и да ограничи растежа на пениса, особено ако фимозата е вродена. При силово придърпване на кожата назад в еректирало състояние на пениса, може да се получи състояние наречено парафимоза. При парафимоза се развива възпаление на препуциума, което се фиксира в основата на главичката на пениса. При него тя не може да бъде върната обратно, докато пенисът не се отпусне от състоянието на ерекция.
  • Болка по време на полов акт;
  • При дълготрайни фимози, макар и много рядко, може да се забележи малигнена хиперплазия по главата на пениса.


5. Какво лечение се прилага?

Повечето малки момчета могат да бъдат лекувани с кремове, които съдържат кортикостероиди. Кремовете се изписват от лекуващия лекар и се прилагат два-три пъти дневно в продължение на две-три седмици върху кожата на главата на пениса. Препуциумът трябва да се издърпа максимално назад, доколкото допуска, без прилагане на допълнителна сила, след което да се приложи локалният кортикостероид. Ако описаното лечение не предостави положителен резултат, се пристъпва към оперативно отстраняване на препуциума – обрязване.