1. Какво представлява фимозата?

 

Фимозата е медицинско състояние, характеризиращо се с невъзможност препуциумът да бъде изтеглен зад главичката на пениса.

Физиологичната фимоза е нормално състояние при новородените – при тях препуциумът е плътно прилепнал около главичката и с напредване на възрастта постепенно се отделя от нея. Половината тригодишни момчета могат да отдръпнат препуциума зад главичката на пениса си.

Патологичната фимоза е неспособността препуциумът да се изтегля зад главичката след пубертета или след като преди е било възможно, обикновено поради скарификация (образуване на белег, например от рана) на кожата.

За сигурно идентифициране на фимозата трябва да се направи диференциална диагноза, разграничаваща я от други медицински състояния, някои от които могат да бъдат клинично подобни – баланит (възпаление на главичката на пениса), ангиоедема (оток на кожата и лигавиците), аназарка (силен генерализиран оток на кожата) и др.

Фимозата не трябва да се бърка с парафимозата, която представлява обратното състояние – препуциумът е перманентно заклещен зад главичката. Парафимозата и фимозата са медицински състояния, засягащи необрязани мъже или момчета.
 


2. Как се получава патологичната фимоза?

Ниската хигиена и честите епизоди на баланит водят до патологично скарифициране. При налична парафомоза, грубото изтегляне на препуциума напред води до микроразкъсвания и скарифициране, и впоследствие – фимоза. Възрастните пациенти също са застрашени от фимоза, поради загуба на кожна еластичност и нямаляване на честотата на ерекциите.

Грубото изтегляне на препуциума назад може да доведе до парафимоза, както и подуването след пиърсинг на пениса.

 

3. Колко честа е фимозата?

10% от момчетата продължават да имат физиологична фимоза след 3-годишна възраст. По-голям процент имат частична фимоза. Между един и пет процента от 16-годишните необрязани момчета имат фимоза.
 

4. Какво е лечението при фимоза?

Фимозата при малки деца трябва да бъде третирана само, ако причинява силен дискомфорт или затруднява уринирането.

Понеже фимозата невинаги причинява дискомфорт, не всички мъже я отстраняват.

NEWS_MORE_BOXОт нехирургичните методи приложение намират:

  • Кортикостероидни мазила. До 95% от случаите на фимоза са податливи на лечение с препарати, съдържащи бетаметазон, прилагани в отвора на препуциума. Страничните ефекти са ограничени до болка и хиперемия (зачервяване) на препуциума.
  • Разтягане на препуциума, ръчно или със специални балони.


Хирургичните методи включват:

  • Обрязване – премахване на препуциума.
  • Дорзален разрез (суперинцизия) – единичен разрез по дължина на препуциума, по горната страна на главичката.
  • Вентрален разрез (субтеринцизия) – разрез от началото на френулума (еластичната кожна гънка, свързвана с препуциума) до основата на главичката, при което се премахва целия френулум. Често се прилага, ако освен фимоза има и frenulum breve – къс френулум.
  • Препуциопластика – при нея се прави по-малък дорзален разрез. Тя е алтернатива на обрязването.


При правилно провеждане на лечението, възстановяването е пълно. След приключването му е необходимо да се посети уролог, който да се увери, че то е успешно завършено.