Фибромиалгията е заболяване, което все по-често се диагностицира, засягайки предимно хората в активна възраст. Характеризира се с появата на болки по цялото тяло, умора, проблеми със съня, нарушение в когнитивните функции – памет, внимание, концентрация, понякога и с появата на депресия. Неразбирането на същността на заболяването и трудното повлияване на симптомите могат сериозно да влошат качеството на живот на засегнатите.

 

Кои са причините за развитието на болестта?


Предполага се, че в патогенезата за заболяването стои ексцесивното натрупване на определени химически субстанции – невротрансмитери в мозъка. В резултат на това в нервната система на болните протичат процеси, които водят до засилване на усета за болка, т.е тя се хиперболизира.

 

Изследванията показват и наличието на екстремно ниски стойности на хормоните - серотонин, норадреналин и допамин, което обяснява и появата на нарушения в съня, апетита, настроението и реакцията на пациентите в стресова ситуация.

 

Няколко са рисковите фактори, които се свързват с отключването на това заболяване:

 • Силна стресова ситуация;
 • Физическа травма;
 • Хирургична интервенция;
 • Генетично предразположение.

Кои хора засяга заболяването?

Установено е, че жените се засягат седем пъти по-често от мъжете. Възрастта на изява обикновено е между 30 и 50 годишна възраст, но може да се срещне също и при деца и възрастни. Предполага се, че 1 на всеки 20 човека проявява в някаква степен симптомите на фибромиалгия. Често обаче заболяването остава недиагностицирано, поради неспецифичната симптоматика и приликата му с други по-широко известни заболявания.

 

Кои са симптомите на болестта?

 • Болка – описва се често като тъпа, изгаряща или пронизваща. Обикновено обхваща цялото тяло, но може да е по-силно локализирана напр. в гърба, врата, ръката и др. В някои случаи съвсем леки дразнения могат да предизвикат чувството за болка. Често болката продължава и след края на дразненето. При някои пациенти тя може да се провокира и от неспецифични въздействия като силна светлина, определена храна, при пушене и др.
 • Умора – тя може да е изявена в различна степен. В някои случаи настъпва внезапно и пациентите изпитват невъзможност да свършат дори ежедневни неща.
 • Скованост – често сковаността настъпва след дълъг период на обездвижване, напр. след ставане от сън. Появата на болезнени мускулни спазми също е възможна.
 • Проблеми със съня – дори и след дълъг сън пациентите често съобщават за непълноценност и умора след ставане от сън. Възможни са и появата на синдром на неспокойните крайници и развитието на сънна апнея. Болката също често е фактор за събуждане нощно време.
 • Когнитивни нарушения – проблеми със запомнянето на нова информация и ученето, нарушено внимание и концентрация, забавена или объркана реч са също чести симптоми.
 • Синдром на раздразненото черво – проявява се с болка в стомаха и чувство за подуване. Възможна е появата и на диария или констипация – запек.
 • Главоболие – често възниква, когато има чувство за скованост във врата и раменете.
 • Други симптоми – замайване и тромавост на движенията, чувство за горещина или студ, изтръпване, безпокойство и депресия.
NEWS_MORE_BOX

 

Как се диагностицира заболяването?

За да се постави диагнозата фибромиалгия, трябва на първо място да се изключат други възможни заболявания. Това става с помощта на кръвни изследвания, изследване на урина и невроизобразяващи и функционални техники. За доказването на това заболяване е важно и наличието на болка от двете страни на тялото, както и под и над кръста, която не се е променила по интензитет и датира от поне три месеца.

 

Какво е лечението?

Няма специфично лечение за болестта, тъй като и причината остава все още загадка за учените. С добро повлияване на болката и чувството за умора, както и за подобряване на когнитивните функции е приложението на обезболяващи средства от групата на нестероидните противовъзпалителни и опиоидните аналгетици, както и лечението с антидепресанти и антиепилептични средства. За овладяване на стреса е необходимо провеждането също на когнитивно-поведенческа терапия и овладяването на релаксационни техники.