Първа част на материала

 

Как се поставя диагноза фибромиалгия?
За съжаление няма кръвни тестове, с помощта на които да се постави диагноза фибромиалгия. Такава се прави възоснова на анамнезата и преглед на пациента. Практиката обаче показва, че често заболяването остава неразпознато.
 


Болката при фибромиалгия е много специфична - изпитва се по цялото тяло, както в лявата, така и в дясната му половина, под и над кръста, по средата или ниско в гърба, в гръдния кош и врата. Засегнати са точно определени точки по тялото, при натискането на които, засегнатият изпитва силна болка.

 

Хроничната умора, разстройството на съня и променливото настроение, освен специфичните болки, са част от симптомите при фибромиалгия, но за да се изключи вероятността за по-сериозно заболяване, лекарят назначава  редица изследвания - пълна кръвна картина, кръвна захар, щитовидни хормони и други по негова преценка. Например, при проблем с обмяната на глюкозата в тялото се наблюдават симптоми подобни на тези при хипотиреоидизъм – изпитват се умора, мускулни болки, физическа слабост и депресия и тези състояния трябва да се разпознаят и различат. При поставянето на диагноза, лекарят се ориентира по това, че симптомите при фибромиалгия персистират най-малко на три месеца.

 

Възможно е да се назначат и изследвания за Лаймска болест, антинуклеарни антитела (ANA), ревматоиден фактор, брой еритроцити, количество на утайката, ниво на пролактина и калция.Какво е лечението?
Няма специфично лечение. Терапията включва прием на медикаменти, лечебна гимнастика и психотерапия.


Медикаментите се назначават според симптомите при отделния пациент. В САЩ за лечението се допускат три лекарства: Lyrica, Cymbalta, and Savella.  Lyrica по принцип се използва срещу болка от неврологичен характер при херпес зостер и диабет. Cymbalta и Savella са от един клас лекарства и са серотонин и норепинефрин инхибитори (SNRIs).


Ниските дози трициклични лекарства като Flexeril, Cycloflex, Flexiban, Elavil и  Endep също са ефективни при лечение на симптомите на фибромиалгия. Положителен резултат показва и терапията с антидересанта Effexor, който е двоен инхибитор. Ultram успокоява болката. Така че не се учудвайте, ако лекарят изпише антидепресанти.


Срещу фибромиалгия не са ефективни нестероидните противовъзпалителни медикаменти.
 


Възможно ли е алтернативно лечение?
Все още не е изследван ефектът от алтернативните методи на лечение, но това което може да помогне за подобряване на състоянието категорично, е терапевтичният масаж на цялото тяло. Той облекчава усещането за мускулна болка, както и освобождава напрежението в определени точки на тялото. Това ще намали и мускулните спазми и усещането за болка по цялото тяло. 


Препоръчват се аеробни упражнения два или три пъти седмично. Позволени са методи като хипноза, акупунктура, манипулации, облекчаващи болката в ставите и гръбначния стълб.


Част от терапевтичната програма е да се отделя всекидневно време за почивка и релакс. Техниките на дълбоко дишане и отпускане на мускулите спомагат намаляването на стреса в тялото и редуцират симптомите на фибромиалгия.


Важно е също така да се отделя достатъчно време за сън и да се ляга за нощен сън сравнително по едно и също време.