Езофагеалната обструкция е спешно състояние медицината, при което чуждо тяло (най-често при хранене) блокира пасажа в лумена на хранопровода, при което основните рискове са свързани с перфорация на хранопровода, аспирация, задавяне и смърт.

Известно е още под името „Стекхаус” синдром, тъй като в повечето случаи обструкции се наблюдават при консумация на месо.

 


Симптоматиката силно наподобява функционално нарушение (ахалазия, езофагеални спазми и др.), с основната и най-важна разлика, че докато при функционалните разстройства се наблюдава еднакво затрудняване при преглъщане, както на твърди храни, така и на течности, то при езофагеалната обструкция се наблюдава дифагия само по отношение на твърди храни или започва с твърди и прогресира до затруднен прием и на течности.

 

Симптоми

Централен симптом е дисфагията (затруднено преглъщане), болка в гърдите, регургитация (връщане на стомашно съдържимо в устната кухина), загуба на тегло, липса на аптетит, повръщане и др.

 

Действия

Първото нещо, което може да препоръча лекарят при такова състояние е да се отпие силно газирана напитка – по принцип, приемът на течности в такъв случай е добра начална опция, но още по-добре е напитката да е газирана, тъй като отделеното количество газ оказва допълнително налягане към обструктиралия болус.


Ако това не проработи, се очаква задавяне, повръщане и риск от аспирация, поради достигането на течността до ларинкса. 


На второ място, като неинвазивни мерки, може да се приложи диазепам и коктейл от спазмолитици мускулно или венозно, които да релаксират езофагеалната мускулатура и да спомогнат за възстановяване на пасажа.


При липса на резултат се налага ендоскопско възстановяване на пасажа и пневматична балонна ендоскопска дилатация, при която с водач ендоскоп се въвежда катетър с надуваем балон в края, който под налягане разширява стеснения лумен.

 

Причини

Има различни патогенетични причини за езофагеалната обструкция. Според произхода им могат да се разграничат ендогенни и екзогенни. Една от най-честите ендогенни, са езофагеалните мрежи/пръстени, които представляват бенигнени мукозни хиперплазични формации, затрудняващи преминаването на твърди храни. Появата им може да бъде генетично детерминирана или придобита – придобитите мрежи/пръстени се асоциират обикновено с рефлукс-езофагит или желязо-дефицитна анемия. В немалък процент от случаите, те остават безсимптоматични или със слаба симптоматика, на която пациентът не обръща внимание, но могат да бъдат причина и за пълна езофагеална обструкция.

 

Към ендогенните още се отнасят различни възпалителни състояния на хранопровода – рефлукс-езофагит, който във времето причинява Баретов хранопровод и формиране на  атрофични цикатрици, в крайна сметка водещи до констрикция на лумена на хранопровода; еозинофилен езофагит, алергични реакции и др.

 

Езофагеален карцином също може да бъде причина за констрикцията на хранопровода; към ендогенните причини можем също да отнесем и вродената езофагеална атрезия, при която хранопроводът на новороденото завършва сляпо (състояние, което изисква спешна хирургична намеса).

 

Към екзогенните причини се отнасят компресионни патологични състояния на други системи, които оказвайки налягане върху хранопровода стесняват лумена му – хипертрофия на миокарда, пневмоторакс, хемоторакс, хепатомегалия и др., както и употреба на някои лекарства (НСПВС – аспирин, ибупрофен и др.)

 

Диагноза

За изясняване на причината за езофагеалната обструкция се налага ренгено-контрастно изследване с бариев контраст и/или фиброгастроскопия. Може да се ползва и компютърна томография при противопоказания за фиброгастроскопия, но в повечето случаи не се стига до такава, заради по-високата цена на метода.

 

Лечение

Зависи от причината, но обикновено се основава на ендоскопска хирургична намеса, ако причината е ендогенна или прием на кортикостероиди и антациди при възпалителни състояния. Ако причината за състоянието са еозфагеални мрежи, то терапията може да бъде и консервативна (лечение на рефлукс-езофагит с инхибитори на протонната помпа и/или лечение на желязо-дефицитна анемия при наличие на такава).

 

 

*Статията има информативен характер. Статията не се отнася до задавяне. При засядане на храна в хранопровода (не трахеята) се предприема тази последователност от стъпки. Поради съществуващия риск от задавяне, действията трябва да са много премерени и наблюдавани от медицинско лице. Езофагеалната обструкция се появява при пациенти с проблем на хранопровода. Следете редовно здравето си и търсете специалисти за консултация навреме.