Escherichia coli е грам-отрицателна бактерия, бацил, който обитава долния чревен тракт на топлокръвните организми, включително и човека. Съществуват много видове E. coli, повечето от които не са опасни. Инфектирането с enterohemorrhagic E. coli (EHEC), един от видовете, причинява диария, което само по себе си е опасно, заради риска от силно и фатално обезводняване на организма.
При някои заразяването с този вид бацил може да доведе до симптоми на анемия, бъбречна недостатъчност и дори до фатален изход при нелекуване.
Има щамове E. coli, които причиняват инфекция на уринарния тракт.


Заразяването
Заразяването с E. coli се осъществява посредством животински и човешки екскременти. Това включва и консумация на хранителни продукти и вода, които са заразени с бактериите.

E. coli може да попадне в месото по време на технологичната му обработка. Бактериите оцеляват в kehf, ако то не премине през необходимата термична обработка. Това е най-масово разпространената причина, поради която се отчитат случаи на пострадали хора.  Вредните микроорганизми попадат и върху другите храни, с които се сервира заразеното месо и повърхности, с които е било в контакт.


E. coli може да попадне и в млякото и съответно млечните продукти. За да се предпазите от заразяване, препоръчително е да консумирате пастьоризирано мляко и млечни продукти от пастьоризирано мляко. Този процес на обработка на млякото унищожава бактерията.


При плодовете и зеленчуците – особено пролетните листни зелени зеленчуци, филизи и кълнове – съществува също висок риск от инфектиране с E. coli, поради което е важно да се проявява интерес към условията, в които производителят добива продукцията си.


Специалистите също така препоръчват да се предпочита пастьоризиран сок от плодове, които има вероятност да са попадали в досег със заразени животински екскременти.


Водата също може да съдържа E. coli, ако екскременти попаднат в източника или по пътя на доставянето й. Рискът е съществен, ако пречиствателната станция и хлорирането на водата не отговаря на нужните стандарти. Заразяването е възможно и при плуване в замърсен басейн, бил той естествен или изкусвен.


E. coli може да се предаде и от човек на човек или битови вещи при недобро спазване на личната хигиена.


Симптоми на инфектиране
Един от симптомите на заразяване е наличие на кръв в изпражненията при диария. Силните стомашни болки, гадене, повръщане, са най-честите оплаквания. Някои заразени обаче не отчитат подобна симптоматика. Децата са по-предразположени на тези оплаквания.

Дискомфорт се отчита от 3-4 ден след инфектирането с бактериите. Обикновено състоянието отшумява за седмица. Някои въобще не осъзнават, че са прекарали инфекция.

Инфекцията с  E. coli обаче може и да усложни здравословното състояние на засегнатия. Признак за това са: повишаване на телесната температура, бледа кожа, посиняване на кожата, слабост, отделяне на малко количество урина.
 

Лечението

Лекарят поставя диагноза въз основа на анамнезата при консултацията. Възможно е да назначи изследване на фецес за E. coli.


Обикновено инфекцията преминава от само себе си. На болния се препоръчва удобство и спокойствие, и задължително прием на много течности, като те трябва да се поемат на глътки и много често. Опасното при инфекцията е да се допусне дехидратиране на организма. Особено внимание следва да се обърне на децата, възрастните и хронично болните.


За оздравяването от значение е да не се взимат медикаменти срещу диария или антибиотици. Тези лекарства по принцип потискат перисталтиката на червата, което означава, че тялото ще абсорбира повече от токсините, отделяни от бактериите. По принцип наличието на кръв в изпражненията при диария насочва за инфектиране с E. coli. Терапията следва да се определя от лекаря, а не да се самоназначава.


При някои рискови групи инфекцията може да доведе до сериозни усложнения като заболяване на бъбреците и кръвта, което да наложи преливане на кръв или диализа. Диализата се извършва с цел освобождаване на вредните продукти от кръвта при проблем с бъбреците.


Можем ли да познаем заразения продукт или вода...
За съжаление, заразените продуктите, както и водата, не променят миризмата си. Как обаче можем да си помогнем?


 

  • Месото следва да се подлага на термична обработка, минимум 71°C.
  • Ръцете следва да се измиват редовно с топла вода и сапун.
  • Това се налага и при готвене. След всяко докосване на сурово месо ръцете и приборите трябва да се измиват внимателно и надеждно.
  • Кърпите за ръце трябва да се изпират редовно на висок градус. При замърсяването им с екскременти следва да се сменят веднага. Същото се отнася и когато кърпата е използвана за изтриване на ръце при готвене.
  • Консумирайте пастьоризирано мляко, млечни продукти и сокове.
  • Пийте вода от сертифицирани източници или преминала през необходимата обработка и степен на хлориране.
  • При пребиваване в страна със съмнително качество на питейната вода, избягвайте пиенето на вода от несигурни източници и използването на лед.
  • Ръцете трябва да се измиват винаги след посещение на тоалетната и смяна на пелени.