Какво представлява еритема мултиформе?

Еритема мултиформе (erythema multiforme) или мултиформен еритем е рядко кожно заболяване, което засяга главно деца и протича с образуването на самоограничаващ се възпалителен обрив. Засяга както кожата, така и много често видимите лигавици, понякога обхваща и други органи и системи.

 


Когато се наблюдава при възрастни, обикновено възниква на възраст между 20 и 40 години, въпреки че може да се появи при хора от всяка възраст. Мъжете страдат от еритема мултиформе по-често от жените.


Еритема мултиформе представлява обрив, до голяма степен с неизяснени причини за възникване, но обикновено причинен от инфекция или лекарства, като често отминава за няколко седмици.


Съществува по-тежка и животозастрашаваща форма на еритема мултиформе, която може да засегне устата, очите и дори гениталиите. Тази форма съставлява около 20 процента от случаите.


Как изглежда еритема мултиформе?

При еритема мултиформе се развиват множестово кръгловидни лезии с формата на мишена или във вид на ирис (с по-светла розово-червена на цвят периферия и по-тъмен червено-виолетов на цвят център, като често се образуват везикули и були), които се развиват за период от 24 часа. При тяхното разчесване остават секретиращи ерозии, също така обривите имат способността да се сливат.

 

Тези лезии възникват остро първо по гърба на ръцете и горната част на ходилата преди да се разпространят по другите части на тялото. Те могат да се развият и по лицето и шията, често ръцете са по-силно засегнати от краката, също така тези лезии се концентрират върху лактите и коленете.


Какви са симптомите на еритема мултиформе?

В леките случаи на еритема мултиформе обривът засяга симетрично тялото, ако лезия възникне на единия крак, такава лезия ще се появи и на другия крак, на същото място.


При леката форма на еритема мултиформе, може да няма други симптоми освен чувството за сърбеж или парене при обрива, понякога и лека треска.


В случаите на по-тежката форма на еритема мултиформе може да има допълнителни симптоми, като:

  • Умора;
  • Болки в ставите;
  • Кафеникав цвят до обрива, докато не избледнее.

При тежката форма на еритема мултиформе лезиите също може сериозно да засегнат лигавиците на тялото, най-често устните и вътрешността на бузите. Еритема мултиформе може да засегне още:

  • Небцето и венците;
  • Очите;
  • Гениталиите и ануса;
  • Трахея;
  • Храносмилателния тракт;

Лезиите в тези области могат да причинят подуване и зачервяване с мехури. Мехурите също се разкъсват, оставяйки болезнени, големи и с неправилна форма язви, покрити с белезникава мембрана. Когато устните са засегнати, са подути и покрити с кървяща коричка. Може да има затруднения при говоренето и преглъщането поради болка.


Какви са възможните причини за еритема мултиформе?

Еритема мултиформе е свързана с херпес симплекс вирус. Много случаи на мултиформен еритем възникват, когато други инфекции карат имунната система на организма да атакува кожните клетки. Някои лекарства също може да повлияят за възникването на  заболяването като:

При използване на някое от тези лекарства и поява на обрив е важно да бъде уведомен лекар.