Как се диагностицира на еритема мултиформе?

Еритема мултиформе се диагностицира въз основа на клиничната картина, като се наблюдават размера, формата, цвета и разпределението на лезиите по тялото. Може също така да се направи кожна биопсия, за да се изключат други състояния. Има различни изследвания, които могат да разкрият някои инфекции, често свързани с еритема мултиформе, като инфекцията с микоплазма (вид бактериална инфекция).


Поради вида на лезиите при еритема мултиформе, може да се сбърка със симптом на Лаймската болест или други състояния.Какви са начините за лечение на еритема мултиформе?

Методът на лечение се определя от изследванията и данните за причинителя на заболяването, а към симптомите се подхожда, като се използват:

  • Антихистамини;
  • Обезболяващи;
  • Успокояващи мехлеми;
  • Кортикостероидни кремове и лосиони за локално приложение

В тежки случаи може да се наложи внимателна грижа за раните. Използването на антисептик може да помогне да се предотврати инфекция от други бактерии или вируси. Може също така да се използва превръзка за чувствителните области, като гениталиите.


Ако еритема мултиформе е причинена от инфекция, тогава подходящото лечение ще зависи от резултатите от изследването на кръвна култура. Ако вирусът на херпес симплекс е причината за болестта, лечението може да се съсредоточи и върху предотвратяването на бъдещи огнища, след като състоянието отшуми.


Ако еритема мултиформе се дължи на реакция към лекарства, лекарят може да спре всички лекарства като първа стъпка, за да открие кои може да са причината за симптомите.


В най-лошите случаи на еритема мултиформе, може да се наложи лекуване на респираторни проблеми, дехидратация или оток.


Повтаря ли се еритема мултиформе?

Еритема мултиформе може да се повтори, когато отключващият фактор на заболяването е инфекция с вируса херпес симплекс – 1 (HSV-1) или 2 (HSV-2). Стандартното лечения на херпес се използва за предотвратяване на този тип рецидиви. Еритема мултиформе може също да се повтори, когато лекарство, което е причинило обрива първоначално, се използва отново.


Каква е прогнозата при еритема мултиформе?

Когато симптомите са тежки, усложненията на еритема мултиформе могат да включват:

  • Белези;
  • Трайно увреждане на очите;
  • Засягане на вътрешни органи;
  • Кожни инфекции;
  • Септичен шок

Въпреки това повечето хора, които са засегнати от еритема мултиформе, се възстановяват напълно след няколко седмици, заедно с признаците на заболяването (като белези). Ако вирусът на херпес симплекс отключва обрива, тогава може да се наложи използването на антивирусни лекарства за предотвратяване на рецидиви.