През последните години в Европа се забелязва тенденция към увеличаване на злокачествените новообразувания на женските полови органи. Например ракът на маточната шийка се нарежда на 5 място по честота сред разпространението на всички карциноми – като според СЗО в България се наблюдава тенденция към увеличаване на смъртността, причинена от това коварно заболяване. Данните показват, че най-често от рак на маточната шийка биват засегнати дами между 50–59 години, от рак на ендометриума (маточното тяло) възрастовата граница е между  65–69 г., а от рак на яйчника най-често страдат жени между 60–64 години. И при трите вида карциноми има тенденция към увеличаване на регистрираните случаи през последните години. В България всяка година се диагностицират около 1000 жени, страдащи от рак на шийката на матката. Вероятно с недиагностицираните случаи бройката на заболелите жени е доста по–голяма.

„При модерната диагностика на рак на женските полови органи определянето на стадия на развитие на злокачествените новообразувания е от изключителна важност за лечението и затова е най-правилно да се извърши чрез лапароскопия, уточни д-р Благовест Бечев, специалист по миниинвазивна гинекологична хирургия към Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Наскоро той проведе успешно лапароскопско лечение на карцином на ендометриума на 72-годишна пациентка, която е диагностицирана в 1-ви стадий от развитието на заболяването. Благодарение на проведеното лечение по метода на миниинвазивните оперативни техники, пациентката е изписана още на втория ден. Този пример показва на практика какви са предимствата на щадящите за организма т.нар. безкръвни операции. „Спрямо стадия на развитие на заболяването се определя и обема на операцията. Най-добрият вариант, който дава положителни шансове за излекуване, е карциномът да е диагностициран между 1-ви и 2-ри стадий. Оперативното лечение е възможно до 3-тия стадий. Когато имаме случай в 4-ти стадий не можем да дадем обективна прогноза за изхода на лечението и  продължителността на живот на пациента. Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете за успешно лечение“, уточни специалистът.

Eжегодната профилактика е изключително важна. При ежегоден профилактичен скрининг лекарите могат да установят предраковите състояния, за да бъдат взети най-правилните терапевтични мерки.  Основните мерки, които могат да се предприемат срещу онкологичните заболяване на женските полови органи са различните видове профилактика, категоричен е д-р Иван Димитров от сектора по превантивна медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев”. Първичната профилактика включва дейности за въздействие върху външната и вътрешната среда на човека, с оглед изключване или намаляване на канцерогените и предразполагащите фактори. Вторичната профилактика обединява методи за откриване на злокачествените тумори в ранен стадий, или в стадий предшестващ развитието на рак. В основата на тази постановка стои концепцията за канцерогенезата, а именно, че ракът не се появява изведнъж, а е резултат на различни предшестващи изменения. Карциномът не се появява за една година. Обикновено има „предвестници“ за развитието му, което продължава с години. Третичната профилактика извършва активно проследяване на вече лекуваните болни и тя има за цел да осигури противо-рецидивни и рехабилитационни мероприятия.

NEWS_MORE_BOXНай-добрата медицинска практика изисква модерно високотехнологично оборудване, съобразено с последните тенденции в ендоскопската хирургия и последващата реанимация. Миниинвазивната хирургия в гинекологията позволява операторът да работи с голяма точност с инструменти през незначителни разрези в корема. Основните предимства на тази затворена техника е изключително бързото възстановяване на пациентите. По време на гинекологичната лапароскопска операция хирургът, благодарение на камера с висока разделителна способност, вижда много по-добре коремните органи на пациентката. Лапароскопските операции са много по-прецизни поради добрата визия в дълбочина с многократно увеличение на образа и визуализация на процедурата на големи екрани.

Напредъкът в технологиите и хирургичният инструментариум превърнаха минимално инвазивната гинекологична хирургия (ендоскопските операции) в опция за все повече жени. Във водещи АГ болници в София вече има възможност по метода на миниинвазивната технология да се оперират злокачествени новообразувания на женските полови органи. Това дава възможност на пациентите, диагностицирани с онкологично гинекологично заболяване да се възползват от възможно най-щадяща хирургична интервенция.