В продължение на темата за умората като симптом на ендокринно заболяване ще рагледаме две заболявания. Първото е често срещан и подценяван проблем – хипогонадизъм, докато второто е по-рядко срещано и незвестно заболяване -  Адисонова болест.

 

Хипогонадизъм при жените


Хипогонадизмът е състояние на намалена продукция и секреция на полови хормони. Добре известен факт е, че менопаузата при жените настъпва около 50-годишна възраст. Това е физиологично състояние на отпадане на яйчниковата секреция на женски полови хормони и окончателно спиране на менструацията.

 

Хормоналните промени, които настъпват в тялото на жената водят до поява на горещи вълни, неспокоен сън и/или безсъние, изпотяване, повишена раздразнителност и напрегнатост, отслабване на паметта, затруднена концентрация и лесна умора.

 

Изброените оплаквания обичайно настъпват в така наречения перименопаузален период и са сред едни от първите предвесници на менопаузата. Проявите не са еднакви при всички жени. Някои от тях са с тежка клинична картина, налагаща хормонално заместително лечение за кратък период до овладяване на симптомите, а други са безсимптомни. 

 

Хипогонадизъм при мъжете

При мъжете няма ясно дефинирана възраст за настъпване на мъжки климактериум (андропауза). При една голяма част от мъжете хипогонадизъм може въобще да не настъпи и те да имат запазена секреция на мъжки полови хормони и сперматогенеза до късна възраст. Все пак изследвания показват, че физиологично след 60-годишна възраст настъпва спад в тестостероновата продукция. 

 

Хипогонадизмът може да бъде следствие от друго заболяване. При мъжете със затлъстяване, метаболитен синдром и лош контрол на захарния диабет често се измерват ниски нива на тестостерона. 

 

Симптомите на хипогонадизма при мъжете са: намалено либидо, смущения в ерекцията, умора, обща отпадналост, липса на енергия и чувство за безсилие. Подобно на жените и при мъжете може да имат оплаквания от нарушен сън или безсъние, когнитивна дисфункция, раздразнителност и нервност.

 

Лабораторни изследвания

От лабораторните изследвания при мъжете и жените се установяват ниски нива на периферните полови хормони – съответно тестостерон и естрадиол, а високи нива на хипофизарните хормони – фоликулостимулиращ хормон (ФСХ) и лутеинизиращ хормон (ЛХ). Съчетанието от подобни лабораторни резултати говори, че проблемът е на нивото на половите жлези – тестиси и яйчници. Ако е налице съчетание от ниски нива на половите хормони, ФСХ и ЛХ, тогава следва да се изключи проблем с хипофизата и хипоталамуса, за което са необходими допълнителни лабораторни и образни изследвания. 

 

Лечението на хипогонадизма при мъжете включва заместително лечение с тестостерон, като преди това е необходимо да се оценят рисковете от него и изключват заболявания, явяващи се противопоказание за тестостероновото лечение.

 

Хипокортицизъм (Адисонова болест)

Адисоновата болест е заболяване, характеризиращо се с намалена синтеза и секреция на хормони от надбъбречните жлези – глюкокортикоиди, минералкортикоиди и по-рядко надбъбречни андрогени.

 

Заболяването е сравнително рядко срещано, но в наши дни поради широкото използване на глюкокортикоидите в терапията на различни неендокринни заболявания и състояния съвсем не е рядко срещан проблем.

 

Признаци на заболяването може дълго време да няма, т.е. без изявена клинична симптоматика. Стресови фактори, остро заболяване, хирургична интервнция може да бъдат фактори за изявата на симптомите. Те включват:

  • Гастроинтестинални симптоми: безапетитие, гадене, повръщане, болки в корема;
  • Хипотония и ортостатизъм – спад на артериалното налягане < 90/60 mmHg и рязко спадане на АН при преминаване от легнало в изправено положение;
  • Хипогликемии – спад на нивата на кръвната захар < 3,9 ммол/л, обичайно след дълго гладуване, физическо натоварване и употреба на алкохол или при диабетици на инсулинолечение - рязко намаляване на инсулиновите нужди;
  • Анемия;
  • Намалено либидо, менструални нарушения;
  • Апатия, умора, негативизъм, паметови нарушения, депресия;
  • Редукция на тегло;
  • Потъмняване на кожата – особено характерна е появата на пигментации под езика. 

Лабораторните изследвания, които установяват заболяването включват измерване на ниски сутрешни нива на кортизол. При формите с нарушение на ниво надбъбречни жлези – адрено-кортикотропния хормон (АКТХ) е повишен. При вторичните и третични форми, при които нарушението е на ниво мозъчни структури – нивата на сутрешния кортизол и АКТХ са ниски. В тези случаи се налага провеждането на допълнителни изследвания.

 

Продължение в следващата статия – лечение на Адисоновата болест и Адисоновата криза