Защо акушерката играе важна роля по време на раждането? С какво може да бъде полезна тя след изписването на майката и бебето? Отговор на тези и други въпроси даде Емилия Казълова по време на Форум бременност и детско здраве 2018. Вижте какво сподели тя за читателите на Puls.bg, на които им предстои едно от най-хубавите събития в живота - появата на бебето в семейството. 

 

Емилия Казълова е сертифициран консултант по кърмене и акушерка с дългогодишен опит. Завършила е висшето си образование по специалността през 1978 г. 


 

Доскоро тя бе председател на Алианса на българските акушерки, а в момента е негов активен член. През 2000 г. Казълова основава Училище за бъдещи родители „АЗ ТИ ТО“ в София. 

 

През годините Казълова се бори за отстояване правото на акушерките за самостоятелна практика, за повишаване на авторитета на професията в обществото, както и за разпространението на добрите практики на акушерките в страната. Много жени са родили децата си по естествен път благодарение на нейната помощ. 

 

В момента Емилия Казлълова практикува в столичната акушеро-гинекологична болница „Свети Лазар“. 

 

- Г-жо Казълова, има ли липса на акушерки в страната?


Наистина, липсата на акушерки е осезаема. В момента просто се вижда само върхът на цялата тази ситуация. Много от колежките ми работят на две места и по този начин голяма част от болниците успяват да „вържат“ графика си с присъствие. Също така една част от колежките ми, които са в пенсионна възраст или вече са пенсионерки, продължават да работят и това дава някакво спокойствие, но ситуацията е много сериозна. 

 

- А достатъчно ли са младите хора, които проявяват интерес към вашата професия?


Има, за съжаление много голяма част от тях предпочитат да не работят в болниците. Това е един тръмплин, който им дава възможност да излязат и навън, защото младите вече знаят достатъчно много езици, а нашето образование е приравнено и имаме възможността, като членове на Европейския съюз, да работим и в Европа. Заплащането е значително по-голямо и именно поради тази причина младите хора се насочват натам. Това е и тръмплин за повишаване на образованието и в някаква друга сфера. За съжаление, някои млади хора напускат професията и отиват в чужбина, за да работят нещо друго, което е по-платено. 

 

- От Алианса на българските акушерки на няколко пъти алармирате, че заплащането на труда на акушерките у нас не е достатъчно. Смятате ли да протестирате за по-високи заплати, както бе обявено по-рано?

 

Казано честно, повишаването на заплатите не зависи изцяло само от едно министерство, а и от брутния вътрешен продукт на страната. Даже и да протестираме, не знам какво може да се промени. В интерес на истината някъде вдигнаха заплатите. Но те са различни в отделните болници и аз не мога да коментирам с подробности. Да, в частните болници е малко по-висока заплатата, но работата не е никак малко. В някои държавни болници горе долу повишиха заплатите, но това е на местна почва, в дадени моменти и не мога да кажа кой колко взима. Колегите в провинцията получават някъде между 500 и 700 лв. Дай боже някъде да са стигнали и до 800 лв. 

 

- Защо е важно всяка болница, която разполага с родилно отделение, да разполага с акушерска грижа?

Това е много важно, защото в този момент жената чувства такава невероятна отговорност и понякога е толкова стресирана дали прави правилното за детето. В тези първи часове, колкото и да се подготвя, тя наистина има нужда от човек, който да й помога. Хайде, в болницата както и да е, има кой да й даде съвет, да й помогне, но когато се прибере вкъщи, какво се случва?! Там го няма патронажа на родилното, майката няма възможността да се обърне към акушерка, която да дойде и й бъде подкрепа в кърменето и грижите за бебето. Тя няма с кой да поговори чисто  по женски за неща, от които се притеснява и страхува. 

 

- В много страни в чужбина жените разчитат на безплатните услуги на акушерка след раждането. Тази практика е съществувала и у нас преди години. Какво пречи да бъде въведена отново в България?

 

Да, имаше я, просто се приключи в момента, в който стана тази рязка промяна в майчиното здравеопазване. И женската консултация бе дадена в ръцете на акушер-гинеколозите. Оттам нататък акушерките ги няма по места, за да може да има това познанство, това доверие, при което акушерката да посети семейството след раждането и провери как вървпт нещата. Тези женски консултации едно време бяха от типа на училищата за бъдещи родители. Защото въпросът не е само да се измери кръвно налягане или тегло, а да има връзка между акушерката и бременната, да я има комуникацията, защото жените имат нужда точно от това. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

- Така е, бременните имат нужда от някой, който да им каже, че всичко ще бъде наред. Какво е най-важното, което им казвате за раждането по време на училищата за родители?

 

Говоря им за естествените, за природните неща, защото в крайна сметка, ако ние не се върнем назад към природата, отиваме в съвсем друга посока. Жената е създадена по един начин и природата е решила, че по него трябва да стане раждането. Ако трябваше да бъде с цезарово сечение, щяха да ни сложат ципче, като на кенгурото например, което да се отваря и затваря... Нека да се върнем към това, което природата е заложила в жените. А за страховете, нормално е да ги има, защото дори да родиш, лекарят идва и започва да ти разказва колко е опасно това или онова, колко е страшно, как не трябва това, как не може онова... Страхът е насаден, насаден е от това, че понякога очакванията на жената са едни, но отивайки в болницата, тя получава съвсем друго. Говорим и за отношение. Това казах и по време на Форум бременност и детско здраве – че аз съм акушерка, но говоря от единствено число, защото при всеки е различно.

 

- На Форум бременност и детско здраве 2018, организиран от Puls.bg, обърнахте внимание на това, че всяка родилка има право да избере позата, в която да роди. Но всички знаем, че в някои болници това е невъзможно. Какво трябва да направи жената, когато бебето е на път, а екипът около нея й казва да изпълнява негивите нареждания?

 

Именно, точно това е моментът и това е нещото, което искаме да променим. Нека да послушаме жената. Не е казано, че трябва да се ражда само в легнало положение. То е удобно за акушерката и акушер-гинеколозите, затова смяната на позата не трябва да е последното нещо, което жената решава да направи по време на раждането.