Емфиземът е заболяване, засягащо белия дроб, което причинява задух и нарушения във функциите на дихателната система. При емфизем се наблюдава характерно засягане на алвеолите в белите дробове. С напредване на заболяването стените на алвеолите изтъняват и може да настъпи тяхното разкъсване - това води до формиране на по-широки пространства в белия дроб, които са с по-голям лумен от здравите алвеоли.
 

Това води до намаляване на дихателната повърхност на белите дробове. По този начин се понижава и концентрацията на кислорода в кръвта и се нарушава снабдяването и газообмена в тъканите.  При издишане увредените алвеоли не позволяват ефективно отделяне на издишания въздух, което води до неговото задържане в дихателната система. По този начин след това не може да се осъществи ефективно вдишване и подмяна на въздуха в белите дробове.
 

Често пациентите с емфизем са засегнати и от хроничен бронхит. Това е възпаление на бронхите, което води до продължителна и упорита кашлица. В съчетание двете заболявания водят до развитие на хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ. Водеща причина за това състояние е тютюнопушенето. Наличните терапевтични подходи позволяват единствено забавяне на прогресията на заболяването, но не и неговото ефективно лечение.


 

Често емфиземът може да остане асимптоматичен за дълго време. Най-честият и характерен симптом е задухът, но той обикновено се появява постепенно. Това кара пациентите да преустановят различни дейности в ежедневието, които изискват повишено физическо натоварване и предизвикват задух. Обикновено при влошаване на качеството на живот и неспособност за извършване дори и на малки натоварвания пациентите се насочват към медицинска помощ.

 

Емфиземът може да причини задух дори и в покой. Водещите причини за емфизем са:

  • Тютюнопушене;
  • Инхалиране на вредни газове и токсични вещества в ежедневието или работната среда;
  • Замърсяване на въздуха;
  • Излагане на химикали и прах;
  • Унаследен дефицит на алфа-1 антитрипсин - протеин, който има защитно действие за еластичните структури в белите дробове.

Въпреки че белодробното увреждане при емфизем се развива прогресивно и няма средна възраст, на която настъпва заболяването. Най-често при пушачи началото на емфизематозните изменения в белия дроб се наблюдават на 40-годишна възраст и постепенно състоянието прогресира до 60 години.


Референции:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/emphysema/symptoms-causes/syc-20355555