Как се диагностицира екземата?

Няма точно определено изследване, което да може да бъде използвано за диагностициране на екзема. Състоянието може да бъде разпознато на базата на симптомите.


Алергологичен тест може да определи алергените, които предизвикват симптоми, като кожни алергии, свързани с контактен дерматит (вид екзема).По време на кожен тест за алергия (кожен patch тест), алерген се прилага под формата на пластир с камерки, които се залепят върху кожата. Ако пациентът е алергичен към този алерген, кожата му ще се възпали и раздразни.


Как се лекува екземата?

Дерматолог (специалист по кожни болести) може да помогне за определянето на правилното лечение на екзема. Може също така да бъде полезно комбинирането на повече от едно лечение. Някои опции за лечение на екзема включват:


Лекарства


Оралните антихистамини без рецепта могат да облекчат сърбежа. Те действат, като блокират хистамина, който предизвиква алергични реакции. Някои антихистамини могат да причинят сънливост, затова се препоръчва да бъдат приемани, когато не е нужно човек да бъде бдителен (както при шофиране).


Кремове и мехлеми на кортизонова (стероидна) основа могат да облекчат сърбежа и лющенето на кожата, но те могат да имат странични ефекти след продължителна употреба, които включват:

 • Изтъняване на кожата (промени в плътността на кожата);
 • Дразнене;
 • Обезцветяване;

Стероидите с по-слабо действие са достъпни и без рецепта, но ако тялото не реагира на тях, такива с по-силно действие могат да бъдат предписани от лекар. В тежки случаи лекарят може да предпише перорални кортикостероиди, но те могат да причинят сериозни нежелани реакции, включително загуба на костна плътност.


За лечение на инфекция, лекарят може да предпише локален или перорален антибиотик.


Имуносупресорите са лекарства, които се предлагат с рецепта и които блокират прекалено силния имунен отговор, като това предотвратява обострянето на екземата. Нежеланите реакции включват - повишен риск от развитие на рак, инфекция, високо кръвно налягане и бъбречни заболявания.


Терапии


Светлинната терапия или фототерапията използва ултравиолетова светлина или соларни лампи, за да предотврати реакциите на имунната система, които предизвикват екзема. При тази терапия се изисква серия от процедури, за да може да помогне за намаляване или изчистване на екземата. Също така фототерапията може да предотврати бактериални кожни инфекции.


Промени в начина на живот


Стресът може да отключи или да изостри симптомите на екзема. Начините за намаляване на стреса включват:

 • Упражнения за дълбоко дишане;
 • Медитация;
 • Слушане на релаксираща музика;
 • Приоритизиране на пълноценния сън през нощта;
 • Студеният компрес може да помогне за облекчаване на сърбежа, както и накисването за 15 до 20 минути в топла или хладка вода

Алтернативни лечения


Алтернативното лечение може да помогне за успокояване на симптомите на екзема. Поради потенциални нежелани реакции, винаги е необходима консултацията с лекуващия лекар, преди използването на билкови хранителни добавки. Популярните домашни средства срещу екзема включват:

 • Прием на зелен, черен или улун чай;
 • Кокосови, слънчогледови масла и масла от иглика и пореч;
 • Ароматерапия;
 • Техники за релаксация

Как може да бъде предотвратена екземата?

Промените в начина на живот като намаляване на стреса и подобрен сън могат да намалят вероятността от обостряне на екзема. Препоръчително е да бъдат избягвани дразнители, като груби тъкани, сурови сапуни и препарати. Студеното време също може да изсуши кожата и да предизвика обостряния на състоянието.


Хората с атопичен дерматит трябва да избягват разчесването на кожата. За да бъде предотвратено нараняване на кожата, може да помогне разтриването, а не чесането на зоните, които сърбят.


Тъй като сухата кожа може да предизвика обостряне на екзема, дерматологът може да препоръча овлажнител на основата на мехлем или крем, който да помогне за успокояването на кожата.


Каква е прогнозата при екзема?

Няма основно лечение за екзема, но симптомите могат да бъдат ефективно управлявани с правилна терапия. Това може да включва комбинация от промени в начина на живот и използването на медикаменти. В някои случаи екземата може да причини допълнителни усложнения.


Кожните инфекции, като импетиго, се причиняват от постоянен сърбеж. Когато разчесването наруши целостта на кожата и заради това могат да проникнат бактерии и вируси.


Невродермитът също се причинява от чести сърбежи, като прави кожата удебелена, зачервена, груба и с по-тъмен цвят. Невродермитът не е опасно състояние, но може да доведе до трайно обезцветяване и удебеляване на кожата, дори когато екземата не е активна. Разчесването също може да причини белези.


Много хора с екзема съобщават, че се чувстват засрамени и смутени заради състоянието на тяхната кожа. Получаването на подходящо лечение и овладяването на стреса може да помогнат за успокояване на симптомите.


Възможно е енергичните упражнения да причинят трудности на хората с екзема, защото изпотяването може да доведе до пристъп на сърбеж. Затова пациентите трябва да се охлаждат, докато тренират. Препоръчително е избягването на интензивна физическа активност по време на обостряне на екзема.


Библиография:
American Academy of Dermatology. Eczema
Oakley A, et al. Allergic contact dermatitis
National Eczema Association. Dermatitis