Канадски учени от Университета в Монреал са установили, че екстракт, извлечен от ядките кашу може да помогне в терапията на захарния диабет.


Диабетът  e хронично  метаболитно заболяване, което се характеризира с високи нива на  глюкозата в кръвта.


Високите стойности на глюкозата в кръвта са резултат на липсващ или намален синтез на хормона инсулин или липса на "отговор" от страна на клетките спрямо инсулина. Нивото на кръвната захар се контролира от сложни взаимодействия на множество химикали и хормони в тялото, включително и хормона инсулин в панкреаса.


Захарният диабет се отключва при комбинация от наследствени или екологични фактори, стрес и нездравословен начин на живот.


Още в древността било известно, че някои части от дървото кашу имат противовъзпалителни и антибактериални свойства.


Последните изследвания върху полезните свойства на ядката показват, че в екстракта от семената на кашу се съдържат специфични вещества, които засилват секрецията на инсулин в организма.


Специалистите от Университета в Монреал са проучили въздействието и на други части от растението, като листата, кората и ядките на дървото върху клетките, реагиращи на инсулин. Въпреки това, само извлечения от семената екстракт е показал способност да помогне за усвояване на глюкозата от мускулните клетки.


Авторите на изследването се надяват, направеното от тях откритие да помогне за разработване на нови медикаменти, които да се използват в терапията на диабета.


Резултатите от научното изследване са публикувани в списание Molecular Nutrition & Food Research.