Ларинксът е органът, свързан пряко с говорната способност на човека. Ако по каквато и да било причина настъпи някакво прекомерно натоварване или увреждане на структурите на този орган, съответно се получава промяна и в правилното му функциониране. В случая има отклонения в гласа, изразяващи се в дрезгав глас, дразнене, болка и други субективни симптоми.
 
Професии, свързани с голямо натоварване на ларинкса, са най-вече на певци, говорители и учители. При тях с времето се получава  свръхнапрежение на гласните връзки. Състоянието може да настъпи остро, когато се е получило екстремално натоварване. Например при спортни коментатори по време на мач или военни командири по време на някаква подготовка. При директен оглед се виждат оточни и силно зачервени гласни връзки, по които може да има и кръвоизливи.
 
В такива случаи се препоръчва щадене на гласа чрез гласова почивка и евентуално инхалационни процедури с успокояващи лигавицата средства.
Хроничните форми на такъв тип натоварване чрез постоянна гласова умора са представени от т.нар. ларингеални нодули или известни сред обществото като певчески възли. Клинично симптомите се изразяват в продължително дрезгав глас, а пеенето е силно затруднено. Често причина за появата на тези възли се оказва и неправилната и недостатъчна певческа техника.
 
Освен при певци тези възли са установявани и при деца, особено такива, които непрекъснато крещят, натоварват гласа си или говорят с висок фалцетов глас.
 
Тези възли имат формата на малко зърно – от житно до лещено и не позволяват добро прилепване на гласните връзки една до друга. В някои случаи се препоръчва отстраняването им, за да не последва по-късно натрупване на съединителна тъкан и фиброзиране на възела. Защото при такива случаи последва промяна в начина на пеене.
 
Острото натоварване на гласа може да доведе и до възпалителни изменения на гласните връзки. По чиито ръбове се образуват подобни на малки язви изменения. Това е особено често наблюдавано явление при хора, които са емоционално обременени и при тях говоренето на висок глас води до удряне на двете връзки една в друга и самонараняването им.
 
Симптомите се изразяват в болка при говор и промяна в гласа. При тях се препоръчва отново гласова почивка, без натоварвания и при нужда отстраняване на тъканта, която е увредена.
 
NEWS_MORE_BOX
Попадането на чужди тела в ларинкса е също причина за промяна в гласа. Но началните промени са една експлозивна кашлица, чиято роля е да изхвърли попадналата част . В някои случаи може да се доведе до изразен задух, дори до невъзможност за дишане. За щастие попадането на чужди тела там е рядкост, по-често те се заклещват в трахеята или бронхиалното дърво. При такива случаи има нужда от навременното изваждане след диагностицирането му. Това се осъществява със специални щипки.
 
Не на последно място като причина за дрезгав глас са инхалирането (вдишване) на някакви химични дразнители. Например по време на пожар вдишване на изгорели газове, пушек или химикали под голямо налягане. Особено опасни са газове, без особена миризма, които се инхалират, без човек да подозира за това.
 
Остро настъпващи симптоми са от пристъпи на кашлица, задух, сълзотечение. При хронично дразнене от такова естество се води до промяна в гласа – дрезгавост, както и чувство за сухота и постоянна дразнеща кашлица.
 
В такива ситуации е нужно да се осигурят свободни за дишане пътища, както и гласова почивка. По отношение на медикаментозно лечение може да се включат в терапията кортикостероиди и антибиотици при нужда.