Роговицата е съставена от 6 слоя, които са прозрачни и позволяват на светлината безпрепятствено да преминава и да се възприема ясен образ. Кератитът представлява възпаление на роговицата, при което се променя нейната прозрачност.

 

Колкото повече слоеве от роговицата (корнея) се засегнат при патологичния процес, толкова по-плътно е помътняването й. За да не остане това замъгляване постоянно, е необходимо незабавно лечение на болестта. Ако възпалението засегне дълбоките слоеве на роговицата, може след излекуването на патологичния процес да остане белег (цикатрикс), който да пречи на ясното зрение.


 

Едни от най-честите причини за кератит са бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Възможно е и унаследяване на предразположеността към развитието на кератит. Заболявания като диабет или СПИН отслабват имунната система и засегнатите стават по-лесно податливи към възпаления.

 

Хората с възпаление на роговицата трябва да внимават да не заразят обкръжаващите ги. Това може да стане, когато виновници за болестта са стрептококи, стафилококи, псевдомонас или хламидии. От вирусите значителни увреждания могат да причинят херпес-вируса и аденовирусите.

 

Хората, носещи контактни лещи, са с повишен риск от развитието на кератит. При съмнение за евентуално възпаление на роговицата незабавно се преустановява носенето на контактни лещи. Възпаление на корнеята може да се предизвика и при травма на окото или хирургическа намеса.

 

Симптомите включват: зачервяване на окото, чувствителност към светлина, болка, чувство за чуждо тяло, замъглено виждане, трудно задържане на клепачите отворени, сухота в очите. Посочените симптоми не са специфични и често могат да заблудят пациента, че има безобидно раздразване на окото. Това е и причината много от болните да потърсят лекарска помощ, когато вече възпалението е преминало към дълбоките слоеве на роговицата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Диагнозата се поставя, след като пациентът е разпитан подробно за оплакванията, скорошни други заболявания или наличие на хронични такива. Посредством биомикроскоп специалистът може да определи до каква степен е напреднало заболяването и кои слоеве на роговицата е обхванало. Много важно е и при прегледа да се установи дали възпалителният процес е обхванал и други структури на окото. Офталмологът установява също така има ли оток и инфилтрат в слоевете на корнеята.

 

Чрез теста на Ширмер се определя дали има недостиг на сълзи и сухота на окото. За да се разбере какво причинява възпалението на роговицата се взема секрет от засегнатото око. Така най-целенасочено ще се лекува заболяването. Ако патологичният процес се лекува навреме и правилно, не би трябвало да останат последствия за окото след това. Но ако болният потърси късно лекарска помощ или лечението не даде необходимия резултат, е възможно да се стигне до трансплантация на роговица.

 

Вирусните и бактериални кератити обикновено се повлияват бързо от лечението. Възможно е някои вирусни кератити сами да преминат, без да се налага някакво третиране с медикаменти. Когато се касае за възпаление на роговицата, предизвикано от нарушение на имунната система, е възможо заболяването трудно да се поддава на лечение и да хронифицира.

 

При назначаване на дадено лечение очният специалист трябва да е наясно срещу какъв причинител се бори, за да има успех терапията. При бактериален кератит се назначават антибиотични медикаменти, а при вирусен - антивирусни препарати. Гъбичните кератити се лекуват с антимикотици, а когато причината е контактни лещи, се препоръчва да се избягва носенето им, докато процесът не отшуми окончателно.

 

При възпаление на роговицата вследствие на системно заболяване трябва да се наблегне на лечението на основното заболяване. Препоръчва се също така да се прави масаж на клепачните ръбове, за да се стимулира слъзоотделянето и така да се ускори премахването на причинителя.