Доц. д-р Щефан Грайзенегер е специалист по неврология към болница Wiener Privatklinik във Виена. През 2008 г. завършва специализираното си обучение по неврология в катедрата по неврология на Медицинския университет във Виена. Към момента извършва изследователска дейност в изследователското звено за превенция на инсулта към Nuffield Department of Clinical Neurosciences в Оксфорд. В навечерието на Световния ден за борба с инсулта припомняме най-важното, което трябва да знаем за инсулта.

 

 - Как се случва инсултът?Инсултът възниква, когато артериалното кръвоснабдяване е блокирано от съсирек - исхемичен инсулт, или когато кръвоносен съд в мозъка се спука - хеморагичен инсулт. И в двата случая части от мозъка се увреждат или загиват. Исхемичният инсулт представлява около 80% от всички инсулти, а близо 13-15% от случаите са причинени от хеморагичен инсулт – най-често вътремозъчен кръвоизлив или субарахноидален кръвоизлив, причинен от разкъсана мозъчна аневризма.

 

 - Какви са причините за инсулт? Могат ли атеросклерозата и тютюнопушенето да допринесат за получаването на инсулт?


Исхемичният инсулт е хетерогенно заболяване. Основните причини за него са: емболия, причинена от атеросклероза на големите артерии - атеросклероза, причиняваща стеноза на вътрешната сънна артерия, вътречерепна атеросклероза или атеросклероза на аортната дъга; оклузия на малки съдове, обикновено причиняваща лакунарни синдроми и кардиоемболизъм, причинен главно от предсърдно мъждене. 

 

- Кои пациенти са предразположени към инсулт? Могат ли млади хора да получат инсулт или той засяга само определена възрастова група?


Основните рискови фактори за исхемичен и хеморагичен инсулт са артериалната хипертония, дислипидемията, захарният диабет и тютюнопушенето, но и предсърдното мъждене. Въпреки че исхемичният инсулт е заболяване, засягащо предимно възрастни пациенти, приблизително 10-20% от случаите са при пациенти на възраст 18-50 години. 

 

 - Какви други забележими симптоми има пациент с инсулт, освен лицевата асиметрия и невъзможността да повдигнат ъгълчетата на устата си при усмивка?


Най-важните симптоми на инсулта са обобщени в т.нар. тест FAST: 

  • F = Face Drooping, т.е. отпуснатост на лицето - едната страна на лицето е отпусната или изтръпнала? Помолете човека да се усмихне. Неравномерна ли е усмивката на лицето му?
  • A = Arm Weakness, т.е. слабост в ръката - Едната ръка е слаба или изтръпнала? Помолете човека да вдигне и двете си ръце. Едната му ръка спуска ли се надолу?
  • S = Speech Difficulty, т.е. затруднения в говора - Речта неясна ли е? 
  • T = Time to call the Ambulance, т.е. време е да се повика Бърза помощ.

Трябва да се следи и за внезапни:

  • Загуба на чувствителност или слабост в лицето, ръцете или краката, особено от едната страна на тялото;
  • Смущение, проблеми с говора или разбирането на речта;
  • Проблеми със зрението с едното или двете очи;
  • Затруднено ходене, замаяност, загуба на равновесие или координация;
  • Силно главоболие без известна причина.

- Каква е смъртността при двата вида инсулт? 


Смъртността при хеморагичния инсулт е по-висока, около 40% от пациентите, претърпели интрацеребрален кръвоизлив, умират през първите 30 дни. Смъртността при исхемичен инсулт намалява в западните страни през последните години.

 

 - В случай на преходна исхемична атака, възможно ли е веднага след това да се получи друг инсулт или този вид инсулт е по-малко опасен?


Преходната исхемична атака – TIA, е временен период на симптоми, подобни на тези при инсулт. Обикновено трае само няколко минути и не причинява трайни увреждания. Но може да е предупредителен знак. Около 1 от 3 души, които претърпяват преходна исхемична атака, в крайна сметка, получават исхемичен инсулт, като при около половината от тях той настъпва в рамките на една година след такава. 

 

- Каква е връзката между предсърдното мъждене и инсулта?


Предсърдното мъждене е съществена причина за инсулт, особено при пациенти в напреднала възраст. Около 20-30% от исхемичните инсулти са причинени от предсърдно мъждене, а при пациенти с установено предсърдно мъждене рискът от инсулт се увеличава 5 пъти. Въпреки това адекватната терапия с перорални антикоагуланти може да намали значително риска от исхемичен инсулт и затова е в основата на вторичната профилактика.

 

 - Как можем да предотвратим инсулта? Какви промени в начина на живот трябва да се предприемат?


Трябва да се лекува и контролира артериалната хипертония, диабетът и хиперлипидемията. Необходимо е незабавно да се спре тютюнопушенето. Придържането към здравословен хранителен режим и редовна физическа активност също са необходими условия. За намаляване на риска от инсулт се препоръчват диети с ниско съдържание на сол и средиземноморска диета.

 

 - Като лечение, в допълнение към инжекциите и антикоагулантите, както и антихипертензивните и хипохолестеролемичните лекарства, в кои случаи е необходима операция за отстраняване на кръвните съсиреци?


При пациенти, страдащи от остър исхемичен инсулт с тежки клинични симптоми, често се засяга голяма артерия - т.нар. „оклузия на голям съд“. При тези пациенти кръвният съсирек може да бъде отстранен чрез механична тромбектомия на базата на катетър. Този вид процедура се извършва в специализирани центрове за лечение на инсулти.

 

 - Какво представлява системната тромболиза с rtPA - интравенозна тромболиза? Защо тя е важна за протокола при инсулт и кога трябва да се извърши?


rtPA е акроним на рекомбинантен тъканен плазминогенен активатор. rtPA е тромболитично средство, което действа чрез разтваряне на съсирека, блокиращ мозъчната артерия. Прилагането на rtPA обаче трябва да се извърши в рамките на първите 4,5 часа след появата на симптомите, в противен случай рискът от кървене може да надхвърли ползата от лечението.

 

 - Как можем да помогнем на човек, получил инсулт. Какво да правим и какво да не правим, докато пристигне линейката?


Най-важният принцип в грижите при остър инсулт е: „Времето е мозък!”, тоест времето и бързите и адекватни реакции са безценни. Терапиите за остър исхемичен инсулт като интравенозна тромболиза, както и механична тромбектомия, са силно зависими от времето. Следователно, най-същественото в предклиничната среда е да се направи обаждане на 112 и да се уверите, че пациентът е отведен по най-бързия възможен начин в болница с отделение за инсулти, което да може да осигури спешно лечение при исхемичен инсулт.