В сезона на отпуските организмът ни е подложен на различни изпитания. Почивката на много хора бива провалена заради различни вируси, някои от които ни държат на легло с дни. Кои са най-сериозните инфекции през лятото, можем ли да се предпазим от тях и кога да потърсим лекарска помощ, коментира доц. Райничка Михайлова от Военномедицинска академия.
 
Доц. Райничка Михайлова-Гарнизова е специалист по вътрешни и инфекциозни болести. Част е от екипа на Катедрата по инфекциозни болести към Военномедицинска академния.
 
Има следдипломно обучение в САЩ и Нидерландия.
 
Доц. Михайлова е автор на монографията: „Коронавирусни инфекции, ТОРС и БИРС – София, Военномедицинска академия (ВМА), издадена през 2015 г. Автор е на над 30 научни публикации, както и над 40 научни съобщения.
 
Член е на Български лекарски съюз (БЛС), Българско дружество по инфекциозни болести (БДИБ), European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID).
 
- Доц. Михайлова, дойде ли пикът на летните вируси у нас?
 
Има много сериозни разминавания между представите на пациентите за летните вируси и това, което реално се случва. Най-често се срещат вирусите, които причиняват чревни инфекции и така наречения диариен синдром. Не можем да кажем, че към днешна дата има пик, а просто тяхната разпространеност е по-висока в този сезон. Съветите, които ще дам, ще бъдат чисто практически от полза за много хора, но те не отменят, в никакъв случай, консултацията с инфекционист.
 
- С какви оплаквания идват пациентите в клиниката по инфекциозни болести във ВМА през последния месец?
 
Нашите пациенти са предимно възрастни хора. От вирусните инфекции най-много са хората с ентеровируси. На второ място са чревните инфекции с причинители като ротавируси, но има норовируси, аденовируси, които протичат с диария. Към ентеровирусите даже се причислява вирусът на Хепатит А. Той се наблюдава все по-рядко през последните години. Това се дължи и на факта, че вече има профилактика за хепатит А. Броят на заболелите намалява и в това отношение ние се доближаваме до развитите страни.
 
- Кои групи са най-уязвими на инфекции през този сезон?
 
Най-уязвими са децата, защото те не са се срещали с тези вируси. При възрастните е по-различно - с нарастване на годините те са имали контакт с тях и са си изградили някакъв имунитет. Затова най-рисковата група са децата до 5 години.
 
- Голям ли е броят на вирусите, които върлуват в момента и как протичат инфекциите?
 
През лятото най-честите вируси са така наречените ентеровирусни инфекции. Те са особено характерни за деца до 5 години. При възрастните се срещат по-рядко. На второ място са респираторните вируси, които причиняват болка в гърлото, кашлица, хрема и повишена температура. Следват вирусите, които се предават при ухапвания от комари, кърлежи и други насекоми. Най-общо се наричат „вирусна треска“, предавана от членестоноги. Тези вирусни заболявания се срещат повече лятото, но се задържат и в есенния сезон.
 
Често срещана проява в летните месеци е на вирусите, които причиняват диариен синдром. Между родителите са популярни така наречените ротавируси, за които вече има ваксини. Независимо, че техният пик е през есенно-зимния сезон, през лятото те също причиняват тежка водниста диария.
 
В този сезон по-голям пик имат коксаки и еховирусите. Те се характеризират с повече симптоматика от страна на горните дихателни пътища и по-специално развитие на възпаление на гърлото, катарална ангина. Пациентите могат да имат типични изменения по лигавицата на гърлото и при тях водещи са респираторните прояви и високата температура. Диарийният синдром тук е много по-слабо изразен.
 
Друго типично заболяване през този сезон е така нареченото „ръка-крак-уста“, което се среща повече при децата. Характеризира се с типичен обрив по лигавицата на устата, ръцете и краката. Не е изключено да се прояви и при възрастните, но много рядко. Симптомите са висока температура и болки в гърлото. Тези вируси се характеризират по-скоро с други прояви и със засягане на други органи и системи.
 
Вирусните инфекции, които се пренасят от комари и кърлежи не са широко разпространени в България. Единични са случаите на Западнонилска треска, която се пренася от комарите, и на други по-тежки заболявания като енцифалити, предавани от кърлежи. Причината за тяхната рядкост е, че в България не са разпространени самите преносители на инфекции.
 
- Освен диария, кои са другите по-сериозни симптоми?
 
Има симптоми на повишена температура, остра отпадналост, болки в корема. Най-сериозни са вирусните чревни инфекции, които протичат с диария. По-рядко при тях се срещат оплаквания от други органи и системи и то само при усложнения.
 
- А за колко време отшумяват вирусните чревни инфекции?
 
Tе протичат от 3 до 5 дни. Отшумяват бързо, но при някои деца могат да доведат до тежко обезводняване на организма, което може да наложи болнично лечение.
NEWS_MORE_BOX
 
- Много често хората се лекуват вкъщи и чакат състоянието им да се влоши, за да отидат до болницата. Какви са Вашите съвети, за да се излекуват по-бързо?
 
Практически най-лесното е измиването на ръцете - преди всяко ядене, след ходене до тоалетна и така нататък... Tова са съвсем прости неща - спазването на лична хигиена и ограничаването на контакта с болни хора. Летният сезон се отличава с високи температури, в зависимост от симптомите, водещото е адекватно приемане на течности. В повечето случаи нашите вирусни инфекции изискват ограничаване на контактите и до голяма степен режим на легло. Така организмът може по- лесно да се справи с тези вирусни инфекции и така децата и възрастните се възстановяват по-бързо.
 
- Предразполага ли почивката на море към инфекции? Кога трябва родителите да заведат децата си на плажа за първи път?
 
Имунитетът започва да се формира в детска възраст и е различен от този на възрастните. Родителите сами си преценяват кога да заведат детето на море за първи път. Но поради това, че нямат изграден имунитет, те са по-уязвими за бактериални инфекции от замърсени водоизточници. Например всяко дете боледува по различен начин от ротавирусните инфекции. При едни те протичат по-тежко, при други - по-леко. Всичко зависи от имунитета. Основното, независимо кога отидат на почивка, е да не допускат детето да се обезводни, защото това е проблем в летните месеци.
 
- В тази връзка какво количество вода трябва да приемаме в жегите?
 
Минимум между 2-3 литра течности за възрастни, ако нямат придружаващи сърдечни заболявания, но приемът на течности е много важен. Организмът поддържа едно много добро равновесие и приемайки течности през устата, той много бързо си възстановява водно-електролиния баланс. Водата е много важна за летния сезон, а вече за другите течности който както прецени. Съветът ми е чайовете да не са черен или зелен, а повече билкови.