-  Как можем да предпазим бенките от развитие на рак на кожата? За какво да внимаваме?
 
Профилактиката включва консултации със специалист.
 
Най-големият проблем е, че хората не идват навреме. Те идват, когато образуванието вече се е превърнало в меланом, той може дори да е метастазирал, и тогава премахването няма да доведе до успех. Успех е когато рисковата бенка се отстрани рано. Не става въпрос да се махнат всички бенки по тялото, а само рисковите, които ние, специалистите, преценим за опасни. 
 
Още повече, ние лекарите дерматолози правим скрининг – пациентът идва, за да се прегледа за някакъв друг проблем, а ние оглеждаме и бенките, защото пациентите в много случаи не обръщат внимание, не считат, че те може да са рискови. 
 
Фотозащитата е важна по отношение на бенките. По принцип хората, които са с по-светла кожа и имат по-голямо количество бенки, трябва да се пазят от слънцето, но не и да се лишават напълно. Това също не е желателно, защото слънчевите лъчи водят до синтез на витамин D, който е изключително полезен за организма. 
 
Препоръчителна е употребата на слънцезащитен продукт, който не е необходимо да е с фактор 50+. Фактор 30 например е достатъчен. Той трябва да се използва по време на интензивните слънчеви лъчи, да се нанесе отново, ако човек се изкъпе или влиза във водата, където слънчевото греене е много по-силно и има отразяване на светлината. 
 
В следобедните часове трябва да се стои на сянка, тъй като слънцето наистина е много по-силно, поради изтъняването на озоновия слой. Вредните ултравиолетови A и B лъчи, които проникват през озоновия слой, в по-голяма степен увреждат кожата и подтискат имунната система. Тогава уврежданията на ДНК на клетките са по-тежки. Не става дума само за кожата, а за всякакви видове образувания в организма. Слънцето ни дава приятни емоции, но трябва да се помни, че то в никакъв случай не е безопасно. 
 
Носенето на леки бели дрехи, шапки с периферия и слънчеви очила са сред най-добрата защита от слънцето в часовете, когато лъчите му са интензивни. Децата трябва да бъдат пазени с особено внимание, тъй като в детските години се генерират промените, които се развиват във времето.
 
- Какви са типичните грешки на пациентте, които се допускат - самолечение, неадекватно поведение при наличие на проблем...?
 
Самолечение в никакъв случай не бива да се прилага, както и неадекватното поведение, както и съветването с лечители и хора, които нямат нужните компетенции. Много е важно да има консултация със специалист дерматолог. 
 
- През какъв период е адекватно хората, които попадат в рисковите групи, да се консултират профилактично?
 
Един път в годината е достатъчно, но прегледът трябва да бъде при специалист, а не при общопрактикуващия лекар или при неспециалист.
 
- Какво представлява лечението на проблемната бенка?
 
Лечението се състои в профилактиката и премахването на бенките, които са рискови, но в никакъв случай не бива да се изпада в другата крайност.
 
Въпросът е да се сложи ранната диагноза. Понякога лечението е само оперативно - отстраняваме образуванието, без да включваме никакви терапии.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Отново подчертавам, че премахването не крие риск. То се извършва в университетска кожна клиника, винаги се провеждат изследвания преди това. То е конвенционално, със скалпел, с месна упойка. 
 
Махането е по класическия начин, за да може материалът да се запази и да се изследва. Дори и видимо да не представлява някакъв риск, важното е да стои в банка, където ги съхраняваме, като всичко е описано подробно. Така че, ако в някакъв момент потрябва, ние можем да изследваме отново, с това е изключително важно. 
 
Не препоръчваме отстраняването с лазери, изгаряне с киселини или други методи. 
 
Препоръчваме както профилактиката, така и лечението, да се провежда само в университетските клиники, тъй като все пак ние сме най-обучени, запознати сме с най-различни случаи и бихме реагираме по-адекватно. В България имаме много опитни и добри специалисти.
 
Ако ракът вече е напреднал, се включва химиотерапия, интерферони, новите биологични терапии, таргетните терапии, за които споменах.
 
Тогава терапията се провежда в Института по онкология и Окръжните онкологични диспансери, където се следят такива болни, има протоколи и алгоритми, по които се стадира тумора и съответно за всеки стадий има протоколи за лечение, приети от Световната здравна организация.