- Може ли да се развие рак от бенка? 
 
Да, може. От бенка може да се развие само малигнен меланом. Той е един от най-злокачествените тумори, особенно труден за лечение. Все още няма успешна терапия, но науката усилено работи в тази посока, има създадени много нови таргетни терапии. 
 
Бенките са съставени от клетки, които образуват пигмент, а меланома е тумор, чиято основа са меланоцитите, които всъщност произвеждат пигмент. Тоест това са две крайни прояви на пролиферацията на тези клетки – те се увеличават, но в единия случай развитието е доброкачествено - бенката. В другия случай настъпват митози и организмът не може да се справи с появата на тези увредени клетки, не може да ги изчисти. 
 
Малка част от истинските бенки се трансформират в малигнен меланом, но има голяма част пигментни образувания, които хората наричат бенки, а те всъщност са нещо различно. Те може да са някакъв много ранен пигмент на тумор, който прилича на бенка, и във времето се развива в рак - меланом. Схващането е, че по-голямата част от подобни петна носят в себе си такъв генетичен материал, който ще доведе до трансформиране. Затова „бенка“ е много широко понятие. Обикновено всяко пигментно образувание се смята за бенка, но голяма част от тях са точно такива предракови състояния.
 
Според данни от проведени проучвания при около 70% от тези пигментни образувания, не всички от които са бенки, има мутация, която е предварително заложена, и се знае, че това е мутация на ДНК на клетките в това образувание. Това означава, че то е „програмирано“ да стане меланом. Това означава, че ранното му премахване е профилактиката и риск от процедурата по отстраняването не съществува. Затова ние съветваме всички, които забележат по-голямо образувание, което има неправилна форма или неправилен цвят, или се е появило внезапно на място, което не се излага хронично на слънце или нараства бързо – в рамките на шест месеца удвоява размера си, да се насочва към премахване. 
 
Пациенти, които имат много бенки, също считаме за рискови – при наличие на над 50 бенки има риск някоя от тях да се трансформира в малигнен меланом. Затова хора с много бенки, със светла кожа, такива, които са се излагали на слънце, изгаряли са и т. н., трябва да следят състоянието на бенките и профилактично да провеждат консултации. Ние ги съветваме дори да ги заснемат и да пазят снимките, за да може да се следи дали и каква промяна настъпва.
 
Обратно на схващанията, рискови са бенките, които се появяват на място, което не се излага хронично на слънце. Внезапна поява на всяко пигментно образувание примерно под бельото трябва да бъде консултирана веднага. 
 
Друг рисков момент е бенка, появила се на място на изгаряне, в близост до мехур. В тези случаи се счита, че се увеличава трикратно рискът конкретната бенка да се трансформира в малигнен меланом.
 
При този вид кожен рак – меланом е много важна профилактиката, т. е. ранно консултиране.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Самото премахване е нерисково – това е много важното послание, което трябва да се подчертае дебело. Премахването всъщност е профилактиката. Абсолютно не трябва да се робува на схващането, че бенката не бива да се пипа, защото щяло да стане по-опасно и винаги се дава пример с някакъв човек, който си е премахнал бенката, след което изходът бил фатален. Няма такова нещо, това означава, че той е дошъл много късно.
 
- Кои са другите факторите за израждането на бенките, освен слънцето и генетиката?
 
Организмът има много защити, които изхвърлят увредените клетки. Понякога обаче по някаква причина те не се „включват“. И когато защитните бариери започнат да отпадат една по една, човек е изложен на риск от развитие на тумор
 
Причините за това могат да бъдат най-различни, не е само слънцето, но и стрес, понижаване на имунитета, което може да се наблюдава при хора, които са на имуносупресия по някаква причина или са с отслабен организъм. Хранителният режим също е от особено значение – всички тези фактори водят до отпадане на защитните сили на организма. 
 
Има хора, които са генетично предразположени, имат някакъв дефектен ген, а има и такива, при които важи обратното – имат неувредени гени и не боледуват. Това се установи наскоро - ако човек е късметлия да има такива гени, които да не са увредени, излагането на различни рискови фактори не води до развитие на карцином.
 
- Опасно ли е скубането на косми от бенката, порязването, изстискването на пъпка в близост или върху нея и т.н?
 
Премахването на косми не е рисково, тъй като се смята, че по-големите бенки с окосмяването върху тях, не са рискови. Счита се, че травмата не е толкова опасна, въпреки че хроничното травмиране не е желателно и в тези случаи премахването на бенката е препоръчително. Но няма доказателства, че нараняването на бенката – многократно или неколкократно, може да предизвика преминаването ѝ в тумор.