Доц. д-р Борислав Дъбов е ръководител на очната клиника към УМБАЛ „Св. Анна”, София. Завършва с отличие медицина в МУ – София през 1981 г. Две години по-късно е асистент в Научен институт по очни болести. Специализирал е витреоретинална хирургия в Германия и Белгия, а през 2003 г. става доцент по офталмология.


Доц. д-р Дъбов е член е на Германското и на Българското дружество по офталмология. Български делегат е в Европейското витреоретинално дружество. Има и други престижни участия и членства. Автор е на единствената по рода си у нас монография „Витреоретинална хирургия” - има над 3 000 операции, извършени при тежка патология на задния очен сегмент - диабетна ретинопатия, пролиферативна витреоретинопатия, тежки посттравматични ретонопатии и други.


Пред Puls.bg доц. д-р Дъбов говори за най-честите очни заболявания при децата и възрастните, важните симптоми, които не търпят отлагане, модерните методи за лечение и защо е важно преди 15 септември, заедно с избора на ортопедична раница, родителите да заведат детето и на очен специалист.


 

- Доц. д-р Дъбов, скорошна статистика показа, че близо 70% от българите в активна възраст посещават очен лекар само при проблем. Какви са Вашите наблюдения?


Процентът може би е по-голям. Проблемът е, че като цяло българинът подценява профилактиката: така е и с очите, и с високото кръвно, дори неглижира симптомите на диабета. Доказано е, че 25% от хората с диабет разбират за това, чак когато получат кръвоизлив в окото.


Няма активна профилактика у нас – би трябвало пациентите веднъж годишно да посещават личния си лекар, но нито те, нито лекарите го правят. Така че българите са болни най-вече защото няма активно работеща профилактика.

 

- На каква възраст за какви проблеми е добре да следим по отношение на очните заболявания?


При децата трябва да се следи за късогледство, далекогледство или астигматизъм, който се появява понякога чрез страбизъм (изкривяване на окото). Тогава притеснени родителите водят детето при офталмолог. И правилно.


Честото мигане също трябва да притеснява родителите, въпреки че често този симптом се подценява, а той говори за евентуално далекогледство. Също и появата на ечемици.


Между 20- и 40-годишна възраст, основното е профилактика на травмите. При млади хора те са много често срещани, защото работят без предпазни средства – с чук върху метал, с косачки и други машини, а едно чуждо тяло прониква в окото лесно, като през масло.


В тази възрастова група започват и първите прояви на по-сериозните очни заболявания като глаукома - коварна болест, свързана с повишено вътреочно налягане, което е задължително да се проследява редовно, защото води до пълна загуба на зрение. Неприятното е, че то намалява постепенно – без болки и други симптоми. Наследствеността е важен рисков фактор, а основните изследвания са измерване на очното налягане и изследване на периферното зрение (периметрия).


Това е и времето за профилактика на катаракта (старческото перде) – установено е, че сините лъчи са най-вредните за окото. Те все повече се увеличават в общата атмосфера, защото озоновия слой намалява и водят до развитието на катаракта и дегенерацияна макулата. Вече има специални очила със син филтър, които са изключително важни в съвремието ни. Факт е, че процентно случаите на катаракта растат, особено при по-млади хора.


Отново в тази възрастова група е важно при инсулинозависимите диабетици, задължително да се наблюдават очните дъна. Това се налага, защото около седем години след началото на диабета, започват и първите промени в ретината. Човек не ги забелязва и усеща, но те се случват. И ако офталмологът забележи и най-малките отклонения, трябва да се пристъпи към лазерна терапия, защото лазерът е единствената ефективна профилактика на слепота при диабет.

 

- Все пак кои са симптомите на това опасно състояние?


Появата на мушички, замрежване на погледа, замъгляване като при лек кръвоизлив. Но в по-големия процент процесът преминава безсимптомно и промените се засичат при рутинен преглед на очните дъна.

 

- От какво най-често страдат очите на хората след 60-годишна възраст?


Като основна причина за слепота си остава глаукомата, но вече на първо място като проблематика тук излиза сенилната макулна дегенерация или дегенерация на макулата, свързана с възрастта.


Макулата е централната част на ретината, тя се нарича още макула лутеа или жълто петно, защото в нея има жълт пигмент - лутеин. От това, че очите непрекъснато се натоварват, за да четем и фокусираме, ние натоварваме именно централната част на ретината. Всичко останало е периферно зрение.


Днес натоварването е все повече и повече. Навремето нашите баби и дядовци не са имали компютри и телевизори и съответно не са натоварвали толкова много очите си. А при бъдещите поколения картината ще е още по-тежка – те сядат пред таблета, телевизора или телефона на 3-годишна възраст. Това означава, че от 3 до 80 години очите са под постоянно натоварване, а те не са пригодени за такъв натиск.


Така започват промени в очите – отпадни продукти от повишената обмяна на веществата, от там се появява функционална бариера, която не позволява добро хранене на ретината и води до оток. Всичко това е резултат на нарушените процеси в организма – те са свързани и логични, но лошото е, че профилактика няма.


Единствената превенция би била да се намалим драстично напрежението върху очите, като намалим работата с компютър, телевизията или четенето, което е невъзможно в днешно време. Затова основната препоръка към пациентите е поне да правят почивки – на всеки час по 10-тина минути, в които да гледат надалеч. Най-естествения цвят в природата е зеления цвят, защото го има най-много. Той е в центъра на спектъра, затова е и най-релаксиращ за очите. Добър вариант е и приемът на хранителни добавки с лутеин.


Ретината страда от още едно тежко заболяване, което се нарича отлепване на ретината.  Поради неизвестни причини, някъде в областта на екватора на окото се развиват сраствания на стъкловидното тяло и ретината. И когато се отлепи стъкловидното тяло най-вече при възрастни хора, ретината може да се дръпне и скъса и да се получи така нареченото регматогенно отлепване. Операцията при това състояние е спешна – налага се ретината да бъде залепена, в противен случай окото ослепява.


Подобни операции се правят УМБАЛ „Св. Анна“ – ние сме един от малкото центровете в страната, който се занимава с тежката патология на задния очен сегмент.

 

- По отношение на лечението на тези по-тежки патологии, на какво могат да разчитат пациентите?


Освен лазерната терапия, разполагаме със специални вещества – anti-VЕGF, които се използват при дегенерация на макулата. Правим сечение на ретината с лазерен апарат – изследва се дебелината на ретината, наличието на дегенерация, следим за наличие на сраствания между ретината и стъкловидното тяло. Ако има сраствания между ретината и стъкловидното тяло в областта на макулата – нарича се целуфанова макулопатия, също се прилагат много фини операции.


Добрата новина е, че сме вдигнали нивото на вътреоретинална хирургия от времето, когато се оперираше, за да се спаси окото, до специализирани интервенции за подобряване качеството на живот на пациентите с подобна патология. Витреоретиналната хирургия е уникална и се прави на много малко места у нас.

 

- Кои са основните изследвания по отношение на очните заболявания?


Има базови изследвания, които са задължителни – изследване на зрителната острота, на очното налягане, за наличието на астигматизъм, изследване на предния очен сегмент – тук влизат заболяванията катаракта и глаукома, и изследвания на задния очен сегмент чрез офталмоскопия. Това е задължителен метод на изследване. Прави се още изследване на периферията на ретината със специални стъкла по Голдман, изследване на макулата с флуорисцентна ангиография и с ОСТ (оптична кохерентна томография) – изключително важно изследване. Има и допълнителни, специфични изследвания, които офталмологът може да направи при нужда.

 

- Кои са симптомите при активно работещите хора, за които трябва се следи с повишено внимание и да се търси задължително специалист?


Активно работещите хора основно са тези, които работят на компютър. Проблемите при тях възникват предимно в макулата, а симптомите са: леко замъгляване на образа, с едно централно петно, което се движи заедно с погледа или би могло да се получи пречупване на образа в прави ъгли. Например, ако наблюдаваме електрически стълб и забележим, че на места образа му се пречупва, изкривява или пък има петно.


Появата на светкавици е особено тревожен симптом – означава дърпане върху ретината. В тези ситуации консултацията със специалист е задължителна и от спешен порядък.

 

- Наближава краят на лятото, а с това започва и подготовката на учениците за новата учебна година. Редно ли е родителите наред с избора на ортопедична раница, да заведат децата на профилактичен очен преглед преди 15 септември?


Задължително е - особено когато децата са между 1 и 5 клас. Най-важно е посещението преди 1 клас, а тревожните симптоми са: децата мигат учестено, опитват се да седнат по-близо срещу телевизора, изкривяват леко главата си, получават се ечемици. Всичко това е сигнал родителите да заведат детето на очен преглед.