Доц. д-р. Атанас Мангъров е началник на Детска клиника към СБАЛИПБ “Проф. д-р Ив. Киров”,София. Доцент е към медицинския факултет на Медицинския университет - София и ръководи Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.


Доц. Мангъров е възпитаник на Висшия медицински институт “И. П. Павлов” – Пловдив. Редовната си аспирантура кара в Катедрата по инфекциозни болести на Медицинска академия – София (1983-1986 г.), където защитава дисертация на тема „Съвременна рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческата и ранната детска възраст”.Специализирал е в Япония и САЩ.

 


Членува в Българско дружество по инфекциозни болести; CEVAG (Central European Vaccination Awareness Group); CEEPAG (Central and East European Pertussis Awareness Group). Днес е експерт в националния консултативен екип по инфекциозни болести и водещ специалист по инфекциозни и детски болести.


Пред Puls.bg доц. Мангъров говори за разликата между ентеровирусите, бактериалните инфекции и летния грип, които вече настъпват с пълна сила, за първите и най-важни стъпки за овладяването на стомашно-чревните неразположения и за дежурните грешки, които най-често отвеждат възрастни и деца в спешните медицински центрове през лятото.

 

- Доц. Мангъров, вече сме в сезона на стомашно-чревните неразположения. Често обаче понятия като „летен грип“, ентеровируси и бактериални инфекции се смесват. Каква е разликата и как да ги разпознаем?

 

Общото е, че всичките са остри заболявания, които протичат с температура, повръщане и диария, болки в мускулите и ставите и др. Най-често през лятото атакуват ентеровирусите – те са голяма група от вируси: ехо, коксаки, и др. и се наричат така не защото причиняват диария, а защото живеят в лигавицата на червата и се отделят основно с фекалиите. Затова винаги в борбата с ентеровирусите говорим за висока лична хигиена – често миене на ръце и на хранителните продукти. Другият начин, по който се случва заразяването е въздушно-капковия път.


През лятото атакуват и аденовирусите, ротавируси, астровирусите, калцивирусите. Общото и между тях е, че протичат със сходни симптоми – висока температура и общо неразположение. Няма как да ги разпознаем и различим, без да ги изследваме, но дори и да го направим няма много голяма полза, защото лечението е по принцип едно и също. Все едно да се вълнуваме каква марка кола ни е блъснала на пътя? Станалото – станало.


Все пак през лятото ентеровирусите са най-чести и причиняват това, което на жаргон наричаме „летен грип“. Симптомите са сходни с тези на зимния грип, но ни атакува не грипен, а ентеровирус.

 

- Популярна е заблудата, че ентеровирусите причиняват основно диария?

 

При някои пациенти се случва да има диария, но ако я има тя не е много тежка и е по-характерна за рота- или астровирусите. Хубавото при всички е, че са самоограничаващи се заболявания и преминават спонтанно и от само себе си.


Продължителността на едно такова неразположение е в рамките на 7 до 10 дни, като инкубационния период – времето от момента на заразяването до същинското разболяване, е в рамките на една седмица. Тоест, ако днес се разболеем, значи сме погълнали вируса до една седмица по-рано. Острата фаза, когато почти всички симптоми са силно изразени е четири-пет дни. Понякога тя е по-кратка – 2-3 дни, и тогава всички са щастливи, защото ваканцията не е напълно загубена, но понякога е по-дълга – 7-8 дни и тогава всички са много нещастни. 


Важно е родителите да запазят спокойствие и да знаят, че вирусът ще премине но след няколко дни. Да са наясно, че вдигне ли детето днес температура, няма как утре да е по-добре и отново да са на плажа. Точно обратното – болестта ще се разгърне и в следващите  4-5 дни детето ще е по-зле. Няма какво да се направи, за да оздравее на другия ден. Има "технологично време" - важно е това да се знае, за да няма нереалистични очаквания.

 

- Как да реагираме още при първите симптоми?

 

На първо място, трябва да се запази спокойствие. Това е най-важното и най-трудното за родителите на малки деца. Второто е, детето или пък възрастният съответно да остане на максимално щадящ режим – тоест да си остане вкъщи или в хотелската стая. За да излиза отново и да води нормален живот, трябва да минат поне 48 часа без никаква температура. Просто трябва да се почива, а не да водят болното дете на чист въздух на плажа. Със сигурност, е досадно да гледаш морето през прозореца, но на човек затова му минава, когато влезе в болница – не защото лечението е много по-специално, а защото лежи, спи и спазва хранителен режим.


Това е третото важно условие – храната. Ако болното дете не иска да се храни, не бива да се насилва. Поставете се на негово място – лошо ви е, гади ви се, а ви тъпчат с любимите ястия? Ако няма диария, трябва да остане на по-леки храни - бистър бульон – пилешки или телешки, макарони, кус кус, филийка с кашкавал или сирене - и то, ако изобщо иска да яде. Ако не иска, го оставете на мира, а ако случайно иска – да яде една идея по-малко отколкото му се иска. Има ли диария диетата трябва да е строга – само бисквити, солети и сухари, а ако е бебе майката да го кърми или ако е на изкуствено хранене да премине на специалните за остра диария млека.

 

- Най-голям е страхът от дехидратацията. И там обикновено се правят най-фаталните грешки?

 

Когато едно дете започне да повръща най-важното, което трябва да се направи е да се остави да повърне всичко, което има в стомаха. Да се успокои, евентуално и да заспи, за да си почине. Обичайно след всяко повръщане родителите започват да го наливат с вода или да предлагат храна, от което стомахът реагира и детето отново повръща. Нужна е почивка, за да се успокои обратната перисталтика. Детето няма да се обезводни за четири, пет часа. В противен случай повръщането се повтаря и потретя, и обикновено в ранните сутрешни часове детето се озовава при нас, в Инфекциозна болница или в съответния спешен център.


Чак когато детето е поспало и се е успокоило, и е поискало да пие течности, трябва да му се дадат специалните разтвори за орална рехидратация. Те са направени по такъв начин, че се резорбират от организма много бързо. При тях се получава ефекта на венозното вливане, но през устата. Проблемът е, че вкусът е малко като на подсладена морска вода и децата не го харесват особено. Защото, за да спре детето да повръща на първо място трябва да се нормализира водно-електролитния баланс в организма. Това става или с поставянето на система в болница или в домашни условия с разтворите за орална рехидратация. Дават се помалко и на често, без ограничения.


Друго възможно решение е приготвянето на бистър пилешки или телешки бульон с много вода, сол, малко фиде или ориз, защото съдържа вода, соли, аминокиселини, които действат подобно на разтворите за рехидратация, като при това са доста по-вкусни. Не бива да се дават средства против повръщане без лекарско предписание. Злоупотребата с тях води директно към токсикологията или Инфекциозна болница.

 

- А при диария? Аптечната мрежа прелива от медикаменти всяко лято...

 

Строга диета. Това е достатъчно – солети, бисквити и сухари при по-големите и специалните безлактозни млека при кърмачетата. Не бива да се предлагат варени картофи, моркови, защото съдържат целулоза, дразнят червата и детето започва да изхожда картофи или моркови. Това в пълна сила важи и при възрастните.

 

- И все пак има състояния, които изискват спешна медицинска помощ. За какво трябва да внимаваме?

 

При децата се следи общото състояние. Най-често дехидратацията е тази, която отвежда пациентите при нас – най-ранният симптом е жаждата. При висока степен на дехидратация вече има и промяна в кожата, хлътнали очи, липса на уриниране повече от пет, шест часа и най-тежката степен е нарушено съзнание.


При диария това, което се чака е да се възстанови лигавицата на червата. Дали от вирус или от бактерия – трябва време. В 80-90% от случаите виновни са вирусите - ротавируси, астровируси и аденовируси и в 10-20% са бактерии като салмонела, шигелла, кампилобактер, ешерихия коли, йерсиния и др. Затова не бива още в началото на заболяването да се дават антибиотици, с идеята, че всичко ще приключи по-бързо. С приема на антибиотици се нарушава нормалната микрофлора в червата, което е предпоставка за бъдещи проблеми. Те се дават само след установяване на причинител, който се повлиява от антибиотик – шигелла, дизинтерия, кампилобактер и др. При салмонела, ешерихия коли, йерсиния например, антибиотика не е решение. Медицината не е аритметика.

 

- Все по-често се говори, че ентеровирусите могат да отключат диабет при децата?

 

Най-честата проява на ентеровирусите е така нареченият „летен грип“. Друга не толкова честа, но изискваща внимание проява са вирусните менингити. През няколко години у нас има микроепидемии от по 100-тина души. Често при ентеровирусните инфекции се появяват обриви по кожата. Особена форма е синдромът уста-ръка-крак с обриви по дланите и ходилата и афти в устата.


Случва се ентеровирусите да засегнат и сърдечния мускул, в някои случаи могат да протекат само с болки по мускулите, в други - могат да се засегнат роговиците на очите. Връзката между ентеровирусите и диабета обаче не е категорично доказана.

 

- Споменахте, че най-важното е да се нормализира чревната флора. Каква е ролята на пробиотиците в този случай?

 

Когато пациентът е в острата фаза на вируса е най-добре нищо да не приема. Дори и пробиотик. Може да се даде след като премине този драматичен период – когато организмът е възвърнал част от силите си. Защото, ако прекалите с лекарствата в острата фаза, лесно може да развалите дружеските отношения с детето и то да стисне уста и да откаже да приема каквото и да е, включително и нещата, които са важни.

 

- Но когато и температурата е висока, а детето повръща?

 

Високата температура е физиологична, защитна реакция на организма, с която детето се бори с инфекцията. От една страна си активира естествените защити – левкоцити, ензими, антитела, а от друга – създава неблагоприятни условия на вируса, който го е нападнал. Затова, когато сваляме температурата, не помагаме, а пречим.


Не бива това да е приоритет. Разбирам, че родителите се притесняват от фебрилен гърч, но между 6 месеца и 5-годишна възраст, 3-4% от децата правят фебрилни гърчове. Това е въпрос на индивидуално предразположение.


Тези, които правят гърч могат да го направят и при температура под 38 градуса, останалите не стигат до гърч и при 40 градуса. Но дори и да се случи, това което трябва да се направи е да се гушне детето, така че главата му да е отметната назад, защото при тази поза са отворени дихателните пътища. Не се вади език нито с пръсти, нито с лъжици, а се чака. Никой не е умрял от фебрилен гърч – има уплашени до смърт майки и татковци, но само това.

 

- От години у нас се прилага ротавирусна ваксина. Тя не е задължителна, а ползите от нея често се оспорват от родителите?

 

Ротавирусите причиняват около 50% от случаите с тежка диария. Водещ симптом е воднистата диария заедно с висока температура, повръщане и общото неразположение. Ротавирусните ентероколити обикновено са по-дълги отколкото на човек му се иска – често 10 и повече дни.

 

Ротавирусите са една от най-честите причини за хоспитализация в детската възраст. Те се срещат целогодишно като пиковете са през най-топлите и най-студените месеци. Колкото до ваксината - факт е, че ваксинираните или не се разболяват, или карат вируса много по-леко. Грешка е, че ваксината не е задължителна. Защото само, ако всички се ваксинират можем да говорим за групов имунитет. Иначе всеки се бори за себе си.

 

- Какво трябва да има в аптечката, тръгвайки на почивка?

 

За кърмачетата – диетични храни/млека. Соли за приготвяне на разтвори за орална рехидратация и антипиретици. И пакет обикновени бисквити, сухари или солети, за да не се тича до магазина, когато се наложи.