Доц. д-р Андрей Андреев е управител на очна клиника „Ден”, член на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия, на Американската академия по офталмология. Специализирал е в Германия и САЩ. Повече от 20 години е началник на Очна клиника към Националната многопрофилна транспортна болница ,,Цар Борис III“. Доц Андреев е заместник-председател е на Съюза на очните лекари в България.
 
- Доц. Андреев, какво представлява снежната слепота, как се получава тя?
 
Окото е орган с много сложен строеж. По хармоничен начин то съчетава няколко вида различна тъкан – кръвоносна, нервна, мускулна и колагенна. Окото е и един от най-добре инервираните органи и поради тази причина, е изключително чувствително към всякакви възпаления или травми. 
 
Всяка промяна, свързана с околната среда и смяната на сезоните, влияе на очите. Една от големите опасности за тях през зимата е снежната слепота
 
Снежна слепота, или остър фотокератит, е състояние, което настъпва при излагане на очите под продължителното въздействие на ултравиолетови лъчи от късовълновия светлинен спектър. В зависимост от силата и интензивността на UV-лъчението, може да се получи ерозия на роговицата и дори поражения на ретината
 
Най-честата причина за заболяването е излагане на очите на отразена от обширни водни, снежни или ледени повърхности слънчева светлина, което е характерно за високите географски ширини. Подобно състояние обаче се наблюдава и при облъчване на очите от заваряване, електрическа дъга и други подобни. 
 
То носи наименованието „снежна слепота“, защото се наблюдава най-често при скиори и алпинисти високо в планината, когато не са използвани протективни очила.
 
- Какви увреждания може да причини на очите, възможно ли е да доведе до пълна слепота?
 
Състоянието е остро и се дължи на нарушение на епитела на роговицата, в резултат на което се наблюдават микроерозии, едем и намаляване на прозрачността. Зрителната острота е намалена, но това е временно явление и не е възможно да се развие пълна слепота
 
- След колко продължително излагане на UV лъчи има риск от поява на състоянието и какви са симптомите за него?
 
След няколко часа (4 – 5) излагане на ярко слънце, чийто лъчи се отразяват и от снега, е възможно развитието на снежна слепота
 
Отначало се появява зачервяване, оток около очите, чувство на парене, сълзене и свръхчувствителност към светлина. Снежната слепота може да предизвика и силно главоболие. При по-тежки поражения може да се появят болки и фотопсии.
 
- Как да реагираме, в случай, че бъдем засегнати?
 
Най-добре е да сложим подходящи защитни очила, за да предпазим очите от по-нататъшно осветяване. След това трябва да отидем на място, неосветено от пряка слънчева светлина. За облекчаване на болката, върху клепачите трябва да се поставят студени компреси. Следва да предприемем лечение и дадем възможност на увредения епител да регенерира.  
NEWS_MORE_BOX
 
 
- Какво е лечението?
 
Лечението на снежната слепота е локално. Окото се третира с антибиотични капки, изкуствени сълзи и очни гелове.
 
- Могат ли да се обособят рискови групи, застрашени в по-голяма степен от снежна слепота – деца, възрастни хора, медицински състояния?
 
Всички любители на високата планина са застрашени от състоянието, в една или друга степен.
 
- Какви предпазни мерки бихме могли да вземем?
 
Много е важно да се носят качествени, точни и подходящи очила, които предпазват очите от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Това са преките поражения от светлината, за която нашето око не е пригодено. По-конкретно, то е пригодено за един тесен диапазон от светлина. Когато облъчването е продължително, ултравиолетовата и инфрачервената светлина могат да бъдат много опасни за окото. Точно такъв тип излагане във високите части на планината през зимата може да доведе до увреждане на ретината и на предния дял на окото.